Najkomunikativnije javne ličnosti i organizacije u 2015. prema tradicionalnom istraživanju PR agencije "Pragma"

Zorana Mihajlović, Ljajić i Vučić najkomunikativniji

Beograd, 2. februar 2016. - Zorana Mihajlović, Rasim Ljajić, Aleksandar Vučić, Rodoljub Šabić, Saša Janković (zaštitnik građana), Brankica Janković (poverenica za rodnu ravnopravnost) i Ivica Dačić - bili su najkomunikativniji državni i politički funkcioneri u Srbiji tokom 2015. godine, pokazuju rezultati tradicionalnog istraživanja "Novinar - Vaš prijatelj" koje je, petnaesti put za redom, tokom decembra 2015. i januara ove godine, sprovela PR agencija "Pragma". Zanimljivo je da je potpredsednika Vlade Srbije Rasima Ljajića, svih 15 godina, "novinarski žiri" svrstavao u sam vrh političkih i državnih funkcionara koji imaju najbolje odnose s medijima.

Najkomunikativniji državni i politički funkcioneri

Pobednici. Autor: Dušan Gađanski, saradnik agencije "Pragma"

 

Među javnim ličnostima koje su tokom 2015. godine - prema mišljenju novinara najrelevantnijih srpskih medija - na kvalitetan način, promenile svoj imidž u odnosu na prethodni period, izdvojila se Zorana Mihajlović. Među državnim i političkim institucijama najbolje odnose s medijima imali su: Ministarstvo infrastrukture, saobraćaja i građevinarstva, Privredna komora Srbije, Zaštitnik građana; među strankama Srpska narodna partija, a od javnih preduzeća Železnice Srbije.

U kategoriji profitnih (privrednih) organizacija najbolje su komunicirali s medijima "Air Serbia", "Banka Intesa" i "Gorenje". Među neprofitnim organizacijama novinari su izdvojili: Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila, Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, Turistička organizacija Srbije, Košarkaški savez Srbije, Kancelarija grada Beča u Beogradu i Beogradski centar za ljudska prava. U kategoriji predstavnika privrednih i neprivrednih organizacija, u komunikaciji s medijima, najviše su se istakli predsednik KK "Crvena zvezda" Nebojša Čović i v.d. upravnik Narodnog pozorišta Dejan Savić, a među funkcionerima Grada Beograda gradski menadžer Goran Vesić.

Organizovani događaj koji je, prema mišljenju novinara, obeležio prošlu godinu u Srbiji je Ministarska konferencija OEBS koja je održana u Beogradu.

Ovo su samo neki od rezultata istraživanja stavova 300 novinara srpskih medija. U tradicionalnom istraživanju "Novinar - Vaš prijatelj" koje, krajem svake godine, sprovodi PR agencija "Pragma", ispitanici analiziraju kvalitet odnosa s medijima organizacija i javnih ličnosti u više kategorija: državne institucije, političke organizacije, privredne i neprivredne organizacije, političke i ostale javne ličnosti, a biraju se i organizacije koje imaju najbolje kanale i sredstva komunikacije s novinarima.

 


 

Kako su novinari glasali svih ovih godina?