Javne ličnosti i organizacije koje su se u 2005. najbolje ophodile s medijima prema izboru PR agencije "Pragma"

Beograd, 3. april 2006. - Rasim Ljajić, Nenad Bogdanović, Rodoljub Šabić, Tomislav Nikolić i Bojan Dimitrijević bili su prošle godine, prema istraživanju PR agencije "Pragma" u kome je glasalo stotinak novinara i urednika uglavnom beogradskih medija, najkomunikativniji državni i politički funkcioneri u Srbiji.

Među privrednicima, najviše glasova novinarskog žirija dobili su Filip Cepter, Milka Forcan, Miroslav Mišković, Anđelko Trpković i Vojin Ðorđević, dok su među čelnicima neprivrednih organizacija najviše glasova dobili Žarko Zečević, Ivan Tasovac, Maja Kovačević-Tomić, Nađa Petrovska i Florans Artman.

U kategoriji privrednih organizacija najbolje odnose s medijima imali su Telekom Srbije, Aerodrom Beograd, Delta Holding, Parking servis i Erste banka, a među neprivrednim organizacijama FK Partizan, Privredna komora Srbije, MENSA, Francuski kulturni centar i Vaterpolo savez.

Među državnim institucijama i političkim organizacijama, najkvalitetnije odnose s novinarima imali su Skupština grada Beograda, Uprava za zaštitu životne sredine, Ministarstvo odbrane i Narodna banka Srbije.

Organizovani događaji koji su, prema izboru novinara, obeležili 2005. godinu u Srbiji su Exit i Evropsko prvenstvo u košarci, Beer fest, koncert Andree Bočelija. Veliku pažnju novinara privukli su i podela u Kuriru, Sajam erotike i promocija Meridian banke.

Najkomunikativniji državni i politički funkcioneri

Najkomunikativniji državni i politički funkcioneri.
Autor: Dušan Gađanski, saradnik agencije "Pragma"

 


 

Istraživanje agencije "Pragma" među novinarima sa teritorije Kosova i Metohije

Najkomunikativniji Oliver Ivanović, UNMIK, KFOR i SPC

Beograd, januar 2006. - Najkomunikativnija ličnost u prethodnoj godini u svim kategorijama je Oliver Ivanović, nosilac Srpske liste za Kosovo i Metohiju, pokazalo je tradicionalno istraživanje PR agencije "Pragma", obavljeno medu novinarima sa teritorije Kosova i Metohije. Novinari su ocenili da najbolji odnos sa medijima ima Raško-prizrenska eparhija i UNMIK koji, pored KFOR-a, organizuje i najkvalitetnije konferencije za novinare.

Događaj koji je obeležio 2005. godinu je, po mišljenju novinara, osvećenje Hrama Sv. Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici.

Novinari sa teritorije Kosova i Metohije organizacijama zameraju neprofesionalan odnos prema medijima, izražen kroz zanemarivanje realne političke situacije na Kosovu i Metohiji, lošu organizaciju prevoza novinara do nesigurnih područja, preopširna i prevaziđena saopštenja i nepoštovanje novinarskog vremena. Novinari su od svih kanala komunikacije kao najznačajniji odabrali spremnost za davanje izjava, s obzirom da organizacije, u većini slučajeva, nisu spremne na saradnju sa medijima i izbegavaju da daju izjave u ključnim trenucima.

U tom smislu novinari sugerišu organizacijama da ne zaboravljaju koliko je na teritoriji Kosova i Metohije važna pravovremenost i objektivnost u informisanju. Predstavnici medija insistiraju da svi, bez selekcije i cenzure, moraju da budu informisani o svim događajima i to bez pokušaja manipulacije. Novinari od međunarodnih organizacija traže podjednak tretman sa albanskim kolegama, jer su press konferencije stranih organizacija često bez prevoda na srpski jezik.

Novinari javnim ličnostima preporučuju da sa njima budu iskreni i da poštuju njihovo vreme. Kako bez saradnje sa medijima ne mogu da promovišu svoje ideje, novinari smatraju da je saradnja sa medijima deo njihovog posla i da bi trebalo da se što više pojavljuju u medijima.

Na pitanje koja im je najveća prepreka u komunikaciji sa PR službama u prikupljanju informacija, novinari ističu nekontinuirani rad PR službi, njihovu neorganizovanost, kao i to što u ovom sektoru ne rade obučeni ljudi. Često se dešava da se bitne informacije ne dostavljaju na vreme, kao i to da je upravo PR služba prepreka do kompetentnih sagovornika. Rad novinara je onemogućen čestim nestancima struje, lošom Internet konekcijom i prekidima telefonskih linija, ali pre svega ograničenom slobodom kretanja.

 


 

Kako su novinari glasali svih ovih godina?