Danas je Dan Republike, na TV Lepa Brena
I tome slično

"Danas", 30.11.2010.

 

Juče je bio ponedeljak, 29. novembar 2010, a za vikend: tajkuni se ponovo zezali na račun predsednika Republike Srbije; Krka, opet za dogodine, odgodio povećanje penzija; Mrka, za onu tamo godinu, odložio završetke koridora; Koštunica, sa sve "planom 21", privremeno izašao iz dobrovoljnog izgnanstva; "Partizan" razvalio "Metalac"; sindikalci, posle miropomazanja kod premijera, odlučili da "vode ljubav, a ne rat"; a svi oni i mi ostali što pamtimo SFRJ, bili smo pomalo nostalgični.

"Dvadeset deveti" je onomad, osim otvaranja sezone svinjokolja, značio i mini-odmor, a nama, poreklom od preko Drine, kad je 25. novembar, Dan državnosti BiH iliti zasedanja ZAVNOBIH-a, padao, recimo, u četvrtak, slavlje je trajalo i po nedelju dana. Ovi mlađi danas mogu samo da nam zavide i da nas mrze, jer je iz one pesme "Zabranjenog pušenja" i danas sve više nego aktuelno, osim, na žalost, "crvenog slova" u kalendaru:

... Danas je Dan Republike / I stari je popio malo / Na televiziji Lepa Brena /

I stari se sjeća ratnih vremena.

Da bi danas bilo bolje / Oni su poturali svoja pleća / Gazili hladne rijeke /

Jeli koru s drveća.

Žao mu je što neki misle / Da je život negdje drugdje / I ne sanja se više stari san /

Čekaju pasoš da odu van.

Danas je dan, Dan Republike / I stara kaže: "Dragane, šuti" / "Skrati jezik, mogu te čuti".

Danas je Dan Republike / I stari se sjeća ratnih dana / Žao mu je što se ni klinci /

Više ne igraju partizana.

Danas svako zna / Da je glava samo jedna / Danas svako zna / Pred kim pasti na koljena.

Danas je Dan Republike i stari kaže / "Otvorite prozore", pijan je i čini mu se / Da logorske vatre u daljini gore.

Danas je dan, Dan Republike / I stara kaže: / "Jesi l' normalan, Dragane / Zatvaraj prozore, ne radi grijanje"...

Juče se navršilo i 69 zima od bitke na Kadinjači, a spikerka srpskog parlamenta je u knjigu utisaka - iz Vukosavljevićeve strofe koja glasi: "Rođena zemljo, jesi li znala / tu je pogin'o bataljon ceo; / crvena krv je procvetala / kroz snežni pokrov, hladan i beo. / Noću je i to zavej'o vetar. / Ipak, na jugu vojska korača" - upisala stih "Pao je 14. kilometar, al' nikad neće Kadinjača".

Dok se slavio Dan Republike, slavili smo podrazumevajući da slavimo datum sa grba bivše nam države: 29.11.1943. Drugo zasedanje AVNOJ-a u Jajcu. Onda, kada je ta država izrešetana spolja i iznutra, ovde su nam objašnjavali da mi, zapravo, proslavljamo neku sednicu iz 1944. ili 1945, održanu u Beogradu, a ne neke tamo Plivine vodopade u prestonici srednjevekovne Bosne. A ko pa sad prazniku da gleda u ličnu kartu?!

U rezervnoj mi domovini, pak, ZAVNOBIH od 25.11.1943, u Republici Srpskoj (iako je Mrkonjić Grad, gde je ovo zasedanje održano, baš u njoj) ne obeležavaju, već se tamo, za ovaj Aranđelovdan, kao državna slava, slavio "Sveti Dejton", odnosno datum potpisivanja Mirovnog sporazuma za BiH. U većem delu Federacije BiH, ne slavi se Jajce, već Mrkonjić Grad (nazvan, inače, po kralju Petru I Karađorđeviću koji je ovuda vojevao pod imenom Petar Mrkonjić), kao i dan jednostranog proglašenja nezavisnosti BIH, dok se u drugom delu tog entiteta ne slavi ni prvo ni drugo ni treće, već nešto sasvim četvrto.

Nisam protiv praznika, makar i nametnutih. Dapače.

Juče je bio i rođendan simbola desne Srbije, Matije Bećkovića i Vuka Draškovića. Pa se nešto setih. O svačemu su ovde vlastodršci pitali građane. Od referendumske ujdurme 1990. sa sugestibilnim odgovorom "prvo Ustav, pa izbori", preko referenduma o državnim simbolima smišljenim s ciljem da "Marš na Drinu" ili "Vostani, Serbie" pobedi "Bože, pravde"; do, neposredno pred bombardovanje 1999, licemernog pitanja građanima da li su za ulazak stranih trupa u Srbiju...

O svemu su, dakle, građani u ovoj zemlji pitani, osim o tome da li prihvataju da im se ukinu neradni dani za Dan Republike, a silom nametnuta republika zauvek ostavi u amanet.

Hajde što ćute republikanci i crveni svih nijansi, ali što ćuti Srpski pokret obnove, nekoć toliko dičan na svoj monarhizam? Da li je jedno ikebana ministarstvo važnije od dve decenije zaklinjanja "Bez kralja, ne valja"?