Eksperti za zamene teza
I tome slično

"Danas", 15.08.2017.

 

Kao što predvidi Domanović, otkako je, ministar privrede ozakonio obavezu da "žito i, uopšte, usevi, moraju dobro uspevati, i mora ih biti što više", a ministar policije Ustavom propisao da "svaki građanin zemlje Stradije mora biti raspoložen i veseo i s radošću pozdravljati mnogobrojnim deputacijama i depešama svaki važan događaj i svaki postupak vlade", što je manifestovano i plebiscitarnom podrškom naroda otvaranju strane prodavnice srpskih oklagija, a u uskoro, i daski za sečenje - nema da brinemo.

U "državi pogrešnih zaključaka uma", ako nekoga s vlasti priupitate kada ćete povećati cenu malina koju ste obećali vašim glasačima ili kada će javna rasprava o zakonu koji omogućava prodaju zemlje strancima već od 1. septembra - odgovoriće vam u maniru glavnog junaka onog vica "Mujo i zamena teza". Elem, Mujo dolazi na posao samo da bi, posle dugog odsustva još produžio bolovanje. Šef ga u čudu pita šta mu se to desilo, gde se izrazbijao... "Znaš šefe, svako veče kad dođem kući, ja pljunem kroz prozor i bacim se u krevet. Ali, u noći kad sam se razbio, ja se napio kao sivonja, došao kući i, umesto da pljunem kroz prozor i bacim se u krevet, ja pljunem u krevet i bacim se kroz prozor!"

Tako, Jadranka Joksimović, ministarka sa foteljom za evrointegracije, odgovara ilegalnoj Telegrafskoj agenciji Nove Jugoslavije, a da je niko ništa na tu temu ne pita, da je Es-en-es, pobedom na izborima, dobila i "nedvosmisleni legitimitet za nastavak evropskih integracija"! Objašnjava, potom, Džej Džej svima nama koji "ne poznajemo političku teoriju i praksu da su izbori i izborni proces najširi prostor javne debate o svim ključnim pitanjima države i drušštva", te da zato nikakve "javne debate" (a nekmoli referenduma - lebdi pretnja) neće biti! Veli, dalje, ova evrofanatična eks urednica "Velike Srbije" da je SNS upravo sa "jasnom platformom evropskog puta", ubedljivo pobedila.

Za nju je Kosovo samo "političko pitanje koje ne olakšava poziciju naše zemlje", ali ne reče ništa o tome šta misli o onim istraživanjima javnog mnenja koja kažu da su dve trećine glasača naprednjaka i Vrhovnika im prioritetno rusofili i pristalice parole "Kosovo pre EU!". Aferim na hrabrosti, ministarko sa foteljom, i očekujem da na sledeće izbore, Vi i Vaši, vredni i hrabri državoreformatori i narodopreumitelji, izađete na mejdan "zatvorenim i lenjim umovima", sa parolom: "EU pre Kosova! NATO pre Rusije!"

Pa, ako ih i tad sve razvalite kao bugarsku skupštinu - prvi ću Vam čestitati!

Zaključak uma koji je po formi pogrešan, iako ima izgled nekog tačnog zaključka za sebe, Kant je nazivao varljivim zaključkom (fallacia). Ako se tim zaključkom samom sebi podvaljuje, to je paralogizam, a ukoliko se teži da se time namerno podvali drugima - to je sofizam. Zamena teze je jedna od tih srpskih varijanti sofizama, odnosno logičke manipulacije: naši vlastodršci nikada ne razlažu i ne dokazuju zadatu tezu nego vrše, najčešće grubo, prelaženje na neku drugu, po njih povoljniju, tezu koju onda, kao, "obrazlažu". Taj bahati vučićizam u javnoj komunikaciji sa vlastitim građanima, u kome odgovor na svako, iole nenavijačko, pitanje, počinje "mostom" ili bežanjem na "spasonosno ostrvo", najočitiji je kada Vrh, umesto da odgovara na postavljeno, sam sebi zadaje novo, podobno pitanje: "Ako me pitate, odgovoriću vam da..."

Pa, da ne "menjamo teze": Šta da to "razgraničimo trajno" sa Albancima, Dačiću moj Dovrhovniče, kad si baš ti potpisao, pardon, parafirao Briselski sporazum kojim si insitucije srpske države na KiM proglasio za paradržavne i parapolicijske i poslao ih s one strane kosovskog zakona i u kome od Srbije nema ni velikog slova "S"!?