VazduPLohov, Mocarela i BrBAnić
I tome slično

"Danas", 04.07.2017.

 

Čista zavist, nakon što je, kao član rimske delegacije bio u poseti prebogatoj Kartagini, navodno je porodila toliku njegovu mržnju da je Marko Porcije Katon Stariji (234 - 149 p.n.e), sve svoje govore, bilo o čemu da je pričao, u rimskom senatu završavao rečenicom: "Ceterum censeo Carthaginem esse delendam! (Uostalom, mislim da Kartaginu treba razoriti!)"

I veliki praktičar propagande, austrijski naivni slikar Adolf Hitler - mislim na onog mirnodopskog, dok se, legalnim sredstvima, uspinjao na vlast u postvajmarskoj Nemačkoj - verovao je u metod besomučnog ponavljanja kao put za ostvarenje propagandnog cilja, tako da u, posle "Biblije" načitanijem pisanom štivu u Evropi, uratku "Mein Kampf" ("Moja borba"), zaključuje kako je "fundamentalni princip uspešne propagande ograničiti se na malo i to večito ponavljati". A, "ustrajnost je prvi i najvažniji uslov uspeha, jer s obzirom da su mase inertne, one će otvoriti svoje pamćenje samo hiljadostrukom ponavljanju čak i najjednostavnijih ideja" - veli ovaj znameniti autor.

Dakle, usredsrediti se na malo i to ponavljati kao etalon, kao jedinicu mere ili gluposti, svejedno, kao "vazduPLohov" što je, kao "Mocarela, Mortadela, BrBAnić" što je. Izgleda šašavo, ali deluje: ima li neko u ovoj zemlji da nije čuo za ing Babića (ne mislim na ilegalni Brozov pseudonim) ili mr Bečića?!

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini, juče je najpre po u četiri oka, a onda trilateralno, podelila domaće radne zadatke, baš visokim (dvometrašima) predsednicima - da se poslužim oficijelnim vokabularom "posrednika" iz EU - Srbije bez Kosova i Kosova bez Srbije. Ono, da ne dangube tokom letnjih ferija.

Ako sam pravilno razumeo ovoga što se odriče svega onoga što je delao i govorio do svoje 38. godine života, izgleda da vrhovna briselska zapovest nije samo da se "ostvari normalizacija odnosa Beograda i Prištine", o čemu je Vrhovnik naš, jelte, već lepo, u kategorijama nužnosti preumljavanja i demitologizacije Srpčadi, zborio u inauguralnom monologu pred narodom i senatom srpskim, već da juče priopćen Federikin ultimatum podrazumeva i "rešavanje odnosa Srba i Albanaca i u samoj centralnoj Srbiji"!? Što će reći da se naš Vrhovnik sam namestio, pa bismo, o istom trošku odricanja od Kosova, mogli i da, kao "znak dobre volje" za otvaranje nekog od sledujušćujih uzglavlja, zaglavlja i poglavlja, prihvatimo i internacionalizaciju juga (uže) Srbije. Aferim!

Ne čuše, međutim, narod srpski i građani Srbije šta je Vrhovnik odgovorio zameniku pomoćnika američkog državnog sekretara za nešto kad mu je naredio da zaustavi "pokušaj Rusije da širi svoju zonu uticaja u nekim zemljama Zapadnog Balkana, poglavito u Srbiji" niti šta je uzvratio veleposlaniku Skotu koji je, usred Niša, održao ratnohuškački govor protiv Srpsko-ruskog humanitarnog centra. Državna propaganda Srbije - pogodite po čijem nalogu - o tome ni zbori ni rumori. Za nju je Rusija ono što je, po tumačenju marksista (danas je eks Dan borca!), bila religija - samo "opijum za narod". A podavanje Zapadu, nešto kao socijalizam - prelazni period na putu za raj...

Katonov najljući protivnik, Publije Kornelije Scipion Nasika Korkul, smatrao je da Rim mora da poštedi Kartaginu, zbog čega je govore završavao sa: "A ja mislim da Kartagina treba da postoji." Bio sam u Kartagini neposredno pre tzv. arapskog proleća, tj. najveće kolektivne izgibelji i progonstva u novijoj istoriji sveta i bio poražen slikom palate bivšeg tuniskog predsednika Ben Alija koja je skrnavila iskopine Hanibalove prestonice... Inače, Porcije Katon Stariji razaranje Kartagine, za svoga veka - nije doživeo.