Džamala na srpskom
I tome slično

"Danas", 17.05.2016.

 

Na "Evrosongu", pobedila pesma ukrajinske predstavnice, posvećena krimskim Tatarima koje su, 17. i 18. maja 1944, sovjetski "crveni" i Staljin (inače, Gruzin, ali koga to još zanima, ako su za metu već određeni Rusi?!), u znak odmazde zbog kvislinštva i masovnog učešća u nemačkim "samoodbrambenim bataljonima" - skoro kolektivno proterali u Sibir i raselili diljem SSSR-a. Evrofanatični žiri našega Javnog medijskog servisa ovom političkom pamfletu dodelio, naravno, maksimalni broj poena, a već sledeće godine očekujem da ovdašnji EU-ziloti pobedu udele nekom potomku "folksdojčera" koji će opevati kako su njegove pretke proterali zli Srbi, a ne, na primer, jugoslovenski "crveni" i Tito (iz Kumrovca, Hrvatsko Zagorje).

Od prošlonedeljnog našeg susreta na ovom mestu, Republika Kosovo, bez fusnote, bez navodnika i bez atributa "takozvana" - uđe i u FIFA. Ubedljivom većinom. Što je leglo kao kec na deset srpskom ministru pravde i istine da, na otvaranju obnovljene Prizrenske bogoslovije - nadam se, ironično - poentira kako su "svi koji danas kažu da Srbija na KiM posustaje i da je tamo ima sve manje, mogli da budu uvereni u sasvim suprotno"...

Toliko o tome koliko je Srbija, svakoga dana, u svakom pogledu, "sve poštovanija u svetu". I koliko se kooperativnost do kolaboracionizma ovoga Vođstva štuje na Kugli.

Njegova ekselencija upravo gazi drugo proleće otkako je kroki krokija platforme o KiM odaslao Kancelaru, i otkako ga ovaj - da se pristojno izrazim - unižava i ponižava. Tri su i po godine otkako je, sa 175 glasova "za", u srpskom parlamentu usvojena "Rezolucija o osnovnim principima za političke razgovore sa privremenim institucijama samouprave na Kosovu i Metohiji". U kojoj lepo piše da predstavnici Srbije mogu da vode dijalog samo "o tehničkim i političkim pitanjima", a sve ostalo je, a naročito zadiranje u ustavno-pravni sistem zemlje - zabranjeno. Dalje, državnom rukovodstvu je naloženo da "sve nadležnosti koje kao rezultat pregovora budu poverene Prištini budu potvrđene ustavnim zakonom, u skladu sa Ustavom, zakonima i drugim propisima Srbije". Dakle, Ustav Srbije se beskrupulozno krši, nikakav ustavni zakon nije donet, Nj.E. i ministar za pravdu i "Jamnicu" direktno upravljaju tzv. Ustavnim sudom Srbije i sprečavaju ga da se bavi suštinom "Briselskih sporazuma". Istovremeno, formiranje tzv. Zajednice srpskih opština, Priština odugovlači već dve i po godine, uz obrazloženje da to nije u skladu sa Ustavom Kosova, pa ispada da je taj Ustav nadređen Ustavu Srbije?!

"Ti dugi vekovi pod jarmom ostavili su u vašem narodu trajan pečat. Time je on stekao divne vrline, ali i velike mane... Iako relativno malo rade, mnogi od vas su postali pohlepni. Videli su raskoš velikih zapadnih gradova i zadivila ih je vidljiva moć novca, a nisu uvideli šta je u njoj lažno. I tako se u ovu zemlju koja je nekada bila zemlja sušte čestitosti, uvukla odvratna korupcija...Vi koji pred bogatim i moćnim ugnjetačem niste hteli da ga odbacite, sada taj ponos gubite pred bogatstvom, pred novcem... Postali ste strašno nezahvalni. Reklo bi se da upravljačka klasa vaše zemlje mrzi one koji su učinili usluge vašoj otadžbini... Vaša inteligencija ropski prati sva zastranjivanja i sve gluposti takozvanog savremenog života... Vrativši se u otadžbinu posle pobede, u kojoj nisu učestvovali, vaši intelektualci su se ustremili da upravljaju svim poslovima... Inteligencija je uspela u tom poduhvatu pogubnom po zemlju. Istinske vrednosti srpskih zemalja, posebno one kojima vaša zemlja sve duguje, bivaju napuštene..." (dr Arčibald Rajs, "Čujte Srbi", zaveštanje iz 1928)

A šta, inače, mislim o Džamalinoj pesmi? Pogodak "u sridu"! Kao da je pisala baš o nama: "Stranci dolaze u vaše kuće, ubijaju vas i govore da nisu krivi. Gde su vaš razum i srce? Čovečanstvo plače..."