Složna braća dvije kuće grade!
I tome slično

"Danas", 20.07.2010.

 

Ne sporim da su mi se, kao prilježnom osmatraču političke estrade, u ona vakta, najluđe dojmile partijske žurke levičara, baš kao danas sve one koje počastvuje sadašnji prvi domaćin Srbije.

Za vikend smo imali, skoro pa, reprizu ludih devedesetih: predsednik DS i svih srpskih zemalja (bez Ive Josipovića) na žuru kod socijalista, rame uz rame sa dvojicom takvih "nosilaca crvene ruže" za reverom i zaboravljenih asova s kraja devedesetih, poput svežeg haškog oslobođenika i sopstvenog prethodnika na tronu Srbije, te negdašnje lovačke legende, "lovca na fašiste" među Ðinđićevom studentarijom i mladootporašima, usput i Ðukić-Dejanovićkinog istomišljenika u "neupodobljenosti Ravne gore strukturi njegove ličnosti", ali i njenog prethodnika za skupštinskim zvonom.

Mora da se baš omatorilo, kad su mi prva asocijacija na 20. rođendan SPS pokojni Jože Smole i pokojna (Bog da im dušu prosti) Radmila Anđelković, od tad prozvana "Rada Lambada", koji su, nekako u predvečerje krvavog rastura "one" Jugoslavije, odtancovali onaj poslednji ples (bi li valcer?) na beogradskom dočeku "Voza prijateljstva, bratstva i jedinstva i tome slično" iz Maribora.

Radmila Anđelković ostala je upamćena i po tome što je, ukrštajući pero sa Slobodanom Miloševićem, pripomogla ujedinjenju Socijalističkog saveza radnog naroda sa delom samog sebe, tj. Savezom komunista Srbije, potpisujući kapitulaciju ovog prvog. Po formuli, SKS + SSRN = SPS. Što je uključivalo i desetine i stotine hiljada kvadrata i drugih kretnina i nekretnina širom Srbije na dar novorođenčetu od milošte nazvanom Socijalistička partija Srbije.

Tako je manji usisao većeg, kao što piton ume da proguta aligatora nekoliko puta većeg od sebe.

Manji je danas, na sreću ili na nesreću, SPS. Veći je, kao, DS.

A igrokaz koji sledi - ("Prvih 20 godina SPS") je manje-više autentičan stenogram sa bala crvenih ruža.(Toma Nikolić se izvinio dimnim signalima sa Atosa porukom: "I meni je sugerisana koalicija sa DS-om!").

Ivica Dačić (I.D), pretećim tonom: Moraju da prestanu rasprave o tome gde je slika. Ništa ne sme da nam bude sveto što ocenimo da je prevaziđeno. SPS-u nisu potrebne slike, nego pokretačka snaga koju nećemo naći zaranjanjući u muzej prošlosti, već se moramo okrenuti Srbiji danas, i onoj koja će doći sutra.

I još, I.D: Pozivam naše članstvo da se ne uljuljkuje u vlast i privilegije koje ona donosi.

Pa, još, I.D: Imati viziju, maštu je lepo. Ali, mi ne možemo da budemo socijalisti utopisti. Moramo da imamo realan politički program koji će značiti da iza naših funkcija ostanu dela.

Boris Tadić (B.T), najdraži gost: Istorijski kompromis DS i SPS počiva na mojoj saglasnosti sa Ivicom Dačićem o članstvu u EU i očuvanju teritorijalnog suvereniteta i integriteta, kao centralnim strateškim prioritetima Srbije.

I.D (odlučno): Donji kamen se najteže miče. Kuća se ruši od temelja.

B.T (s brižnim osmehom): Moj prijatelj Ivica Dačić ima posebnu energiju, temeljnost i promišljenost, kojom vodi SPS ka stabilnoj politici.

I.D: Isto kao što, ako se izgubi Kosovo i Metohija, može da se sruši i Srbija, tako ako SPS izgubi svoje zalaganje za slobodu, jednakost i ravnopravnost, solidarnost i socijalnu pravdu, izgubiće svoju politiku i identitet.

B.T (obećavajuće): I u ovom teškom trenutku kada očekujemo odluku Međunarodnog suda pravde bićemo zajedno. SPS i DS su napravili sporazum o nekoj vrsti istorijskog pomirenja jer pripadaju istoj ideološkoj orijentaciji.

Pa, još B.T (snishodljivo se žaleći): Ima simpatične simbolike što danas govorim na proslavi 20. godina SPS-a, jer me je upravo ova stranka, kao poslanika DS, izbacivala iz poslaničke klupe. Simbolika je i u tome što je pano na kojem je pisalo "Prvih 20 godina SPS-a" pokušao da padne dva puta, ali je ipak podignut, baš kao i SPS koji se uvek obnovi.

I.D (samokritično i mazohistički tešeći prijatelja): Da vi nas niste srušili 2000. mi ne bismo postali bolji.

B.T (praštajući mu hrišćanski): Izbacivali ste me tada iz poslaničke klupe, nežno i sa aplauzom, kao što ste me danas dočekali.

I.D: Socijalisti se zalažu da u Srbiji vlada sloboda i da postoji vladavina naroda.

B:T (neizgovoreno prećutno slaganje): I mi isto!

B.T: Čestitam vam prvih 20 godina i želim neograničeno vreme postojanja. Siguran sam da će i naredna vlada biti sastavljena od istih koalicionih partnera koji čine i aktuelnu Vladu Srbije.

I.D (zahvaljuje u sebi): Iz tvojih usta u Božije uši!

- Želim ti berićet i sreću - prekinuo je, zbog vrućine u sali, ovo ašikovanje predsednik Srbije pogledavši predsednika SPS, zamenika premijera, prvog potpredsednika Vlade i ministra unutrašnjih poslova (dakle, četiri u jednom) kome se znoj slivao sa lica. A i žurilo se: valjalo je "na'vatavati" do 126 pari ruku, za jučerašnje ozakonjenje sukoba interesa i multiplikacije jednog čoveka u više funkcija.

Da, bio je i Palma, za astalom sa Mrkom i Mirkom...