Mister "No problem"
I tome slično

"Danas", 12.04.2016.

 

Iako je, koliko juče, naš "Nemam problem s tim" Kancelar govorio kako "nema problem s tim" da neko govori ono što inače misli, pa makar bilo i nepristojno; iako je, a propo, navijačkih "grobarskih" pesama tipa "Vučiću, pederu" ponavljao da "nema problem s tim", da ih sluša i da će ih slušati - sa nekim popularnim interpretarima širokog muzičkog repertoara, kanda, najviši Srbin, ipak, ima problema. Eto, recimo, sa raspevanim Potkancelarevim malima od crvene kužine koji su, van radnog vremena, onako, kao, vanstranački i "iz hobija" raspevavali grlo ispred "Arene", zbog čega je Kancelar, po prvi put, žestoko uzvratio: Da li i Dačić u sebi viče "Vučiću, pederu" i je li mi to hvala što sam ih dve godine držao u Vladi?!

Ima tome, eto, punih 11 meseci otkako je Njegova ekselencija, zarad očuvanja svog klimavog tronošca u Novom dvoru, pristala da ćuti kao zalivena glede sopstvene kroki platforme o Kosovu koje se nečasno odriče, da izigrava političkog klovna i bruka instituciju predsednika Republike Srbije.

No, Kancelar nema problem ni sa tim. Kao što nema problem ni sa drugim bivšim gazdom Vojvodom, već sa njegovog politikom "kojoj će se žestoko suprostaviti". Kao što "nema problem" ni sa Karleušinim "ćiriličnim" pitanjima o cenzuri, pošto, jelte, "problem imaju ljudi koji nemaju čistu savest", a on nije od tih. Kao što nema problem ni sa istraživanjima nekih agencija, ali "ima problem s tim da li je nešto istinito ili nije", pogotovo ako dovodi u pitanje apsolutnost i besporočnost njegove političke opcije... Kao što "nije imao problem ni sa tim da se neko" - a poglavito braća Hrvati ili Mađari - pravdaju nekim novim migrantskim rutama po Srbiji...

Kao što, uostalom, nema problem ni sa ujedinjavanjem opozicije, tim pre što se opozicija, po njegovoj dijagnozi, "ujedinjuje isključivo u mržnji" prema njemu, Kancelaru. Kao što nema problem da sve one što ga javno kritikuju (novinare i slično) posprdno nazove društvenopolitičkim radnicima, kao što nema problem da te ljude, "kad se kandiduju na izborima, pobedi sve zajedno" - "nikakav problem s tim nema".

Kao što "nema problem s time" da mali Mali ode na rođendan "Delte", ali ima problem što (dva puta) Mali pije viski tamo i što je relativno blizak sa Miškovićem seniorom.

Ja, međutim, ako to ikoga uopšte zanima, imam problem s tim što ni do dana današnjeg nismo naučili ništa iz dobronamernog proročkog štiva dr Rudolfa Arčibalda Rajsa (jun 1928): "Političari su iskvarili vašu zemlju... Razne političke stranke silno su se međusobno vređale radi vlastite reklame, ali su se pazile da ne zabrazde preduboko pošto su dobro znale da korupcija nije apanaža jedne stranke nego svih... Nacija koja je, poput vaše, odolela vekovnom ropstvu, koja se povukla preko Albanije i koja je, izgnana iz svoje zemlje (ali ne i poražena) uspela da se vrati na svoja ognjišta kao pobednik, ne sme dopustiti da je podjarmi šaka sebičnih i podmitljivih političara, gnusnih šićardžija, prezira dostojnih zabušanata i zločinskih profitera i zalenaša!..."

I imam problem s tim što Kancelareva "Srpska lista" izglasava Tačija za predsednika Kosova, dok, za to vreme, Tačijeva policija hapsi dementnog osamdesetogodišnjeg generala Bojovića, rođenog Podujevca. I imam problem s tim što naš Kancelar, bez miga iz Brisela, ne sme ni da zucne na činjenicu da nam Hrvatska, u predvečerje proslave (!?) obljetnice "NDH", "čestita" dan početka najvećeg genocida u modernoj istoriji jugoistočne Evrope - stopiranjem "Svetog poglavlja" 23 u tzv. pregovorima Srbije i EU...