Bezgrešnost kao savršenstvo
I tome slično

"Danas", 15.03.2016.

 

Elem, beleži dalje ideolog i vidoviti hroničar modernog srpskog protestantizma, odavno pokojni, Emil Maksimilijan Veber, "jedan preobraćenik već u ovom životu, usled delovanja milosti u njemu, jednim drugim unutrašnjim događajem, posvećenjem, koji redovno nastupa odvojeno i isto tako često iznenadno - može sada da dođe do svesti o savršenstvu u smislu bezgrešnosti". Iliti, svedeno, veli Maks naš nasušni - "(taj preobraćenik) metodski se priprema(o) za emocionalni akt preobraćenja".

Za one retke koji ne razumeju nemački filozofsko-sociološki diskurs ili se još nisu zarazili klicom veberizma, preporučujem simultani prepev onog Kancelarevog Marka Ledenog Ðurića, a u izdanju ilegalne "Telegrafske agencije Nove Jugoslavije": "Srbija ima sreću što ima takvog političara, vanserijskog talenta za unutrašnju i međunarodnu politiku, lidera koji svojim primerom pokazuje na koji način čovek može da se uloži na poslu."

E, vidite taj i takav talenat vanserijski za unutrašnju i međunarodnu politiku, lider koji svojim primerom pokazuje na koji način čovek može da se uloži na poslu (skraćeno: TITTVZUIMPLSPPNKČMDSUNP), pre neki dan je svečano kročio i u 11. mesec otkako mu je Njegova ekselencija - to je onaj čika što mu je ostavio stranku na čuvanje i poverio mandat za sastav vlade - specijalnom diližansom, odaslala hitnu depešu s povratnicom "vita jela, zelen bor, molim brzi odgovor", s Andrićevog venca u Nemanjinu, 200 metara nizbrdo. No, od uzvratnog brzojava, do dana današnjeg, ni traga ni glasa. Na Ekselencijin "kroki krokija platforme o Kosovu" - kažu moji izvori iznutra - posle debelog sloja prašine, već se nahvatala i prva paučina.

Prema našim infoglasilima, čak je i Putin "prešao" preko Kancelarevog (a ne Tadićevog ili Koštuničinog, čisto da ispravimo, verovatno nenamernu, grešku srpskih prorežimskih medija) sporazuma o davanju diplomatskih privilegija NATO cokulama i nije tražio nešto slično i za Ruse u Nišu. Jer, po verziji Kancelarevog agitpropa, poslovično naivni Putin se zadovoljio time što mu je Njegova ekselencija priopćila da je sporazum o statusu osoblja Rusko-srpskog humanitarnog centra već pripremljen, ali će se sa realizacijom sačekati do formiranja nove srpske vlade. Što bi, opet, običnog građanina ovdašnjeg trebalo da navede na zaključak da je, eto, i Putin, u ovoj predizbornoj kampanji, stao iza glave liste "Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje". I ne samo to, nego da će se, čim, usred srpske kampanje, otuda ovamo, Kancelaru srpskom i sve Srbije na noge doleti strašni Medvedev, i donese predizborne dare - Putin lično, sa Angelom Merkel, Entonijem "junit" Blerom i Mekejnom pride, poduhvatiti kopredsedavanja novom vladom koju će, kao njihov opunomoćeni izaslanik na zemlji, voditi TITTVZUIMPLSPPNKČMDSUNP.

I, takooo... što bi rekao Radašin iz Petlovca. Ne rekoh li vam svoju jeretičku sumnju: ako je sve ovo istina što zbore "videlisti" sa srpskog državnog vrha, ne čini li se i vama, možda, da su Naša Nikolić ekselencija i Vladimir Vladimirovič "braća po babine linije". Jer, da nije tako zar bi ih, ove naše "odozgore", gospodar Kremlja i cele Rusije toliko dugo trpeo ovakve, što se ono kaže, "od reči"?!