Brisel s pogledom na Belvedere
I tome slično

"Danas", 10.11.2015.

 

Za Mitrovdanak, hajdučki sastanak, zdesile me dve slučajnosti. Na kraći put u Beč bio sam poneo za usput neko štivo o sudbinama Milenka Stojkovića (onog koji nije bio poznat samo po haremu što ga je preoteo od Turaka na Dunavu) i Petra Dobrnjca, dvojice vojvoda iz Prvog srpskog ustanka koje sukob s Voždom otera u majčicu Rusiju, da tamo, na Krimu, na koncu, i kosti ostave.

Ne svojom voljom, poslednje stranice tog teksta iščitao sam u parku dvorca "Belvedere", onog istog u kome je Dragiša Cvetković - pošto je u potaji stigao u prestonicu anektiranog "Istočnog carstva" - uz asistenciju ministra spoljnog Cincar-Markovića, potpisao pristupanje Kraljevine Trojnom paktu.

Kakve veze ima politika "Bolje rob nego grob" koju je, u predvečerje nemačke agresije, vodila vlada Cvetković - Maček, sa politikom koju, od parafiranja "Prvog briselskog sporazuma", za sve pare, nemilosrdno gura kabinet "Vučić - Daček"?

Simptomatično: Srbija je, pod sadašnjom vladom, jedina država u Evropi koja ima Vojsku i Ministarstvo odbrane, a unapred preti da nikada neće ratovati! Iako je upravo njoj brutalnom Nato silom okupiran deo teritorije, pa sad taj, okupirani deo Srbije, uz pomoć iste Nato sile, dovršava formiranje sopstvene armije?!

A kad je o taktici ćorsokaka koji vodi naš kancelar reč, ima li boljeg primera od stalnog kritizerstva vlastitih građana zbog sporosti njihovog preumljenja? Ma, nema veze što građani ne žive bolje, važnije od toga je što našeg kancelara po ramenu tapšu Em-em-ef i "naši evropski prijatelji". Mahom isti oni što požuruju članstvo čudne države Kosovo u Unesko, e da bi našoj baštini bilo bolje..

I, gde su nam tu Rusi? Njih se obavezno setimo kad treba da podrže ili otćute neku srpsku bedastoću na međunarodnom planu. Kao onu Tadićevu genijalnu glupost - da odlučivanje o Kosovu izmesti iz UN i poveri Briselu!?

E, umalo da zaboravim: "Belvedere" je sazidao Eugen Savojski, jedan od najvećih habsburških vojskovođa, poreklom Francuz...