Ekselencija Zečijeg Srca
I tome slično

"Danas", 12.05.2015.

 

Svaki građanin ove zemlje mora biti raspoložen i veseo i s radošću pozdravljati mnogobrojnim deputacijama i depešama svaki važan događaj i svaki postupak vlade – propisivao je, po Domanoviću, ustav one države S. čiji se najvažniji grad na vodi zvao Kradija. Za naše naročito dobro raspoloženje u skladu s najvišim pravnim aktom, u nedelju je bio zadužen Krkobabić Drugi lično. Pred državnikom Simonom, onim što je „svu svoju brigu i staranje posvetio na dobro ove namučene Stradije, da je povede još boljoj budućnosti“, sadašnji vladar PUPS-a navukao je kostim doktora Mirona (onog što je Simona lečio od opasne kijavice) i slatko nasmejao svoje simpatizere: „To što neki tamo zovu smanjenjem penzija i plata, na to penzioneri gledaju kao na privremeni solidarni porez koji će pomoći da država stane na noge!?“

Dan pre razveselio nas je Njegova ekselencija – nešto zato što je predvodio stvarno najlepši ešelon na Crvenom trgu, a više stoga što se pred indijskim kolegom pohvalio kako Srbi vole indijske TV serije. Ah, da, Ekselencija – to je onaj čovek institucija, što je narodu, još oko Nove godine, obećao „kroki krokija plana“ za Kosovo „za posle praznika“... Od čega se Kancelar - ha, ha, ha - uprpao toliko da je, kafanski raspojasano, između Ðurđevdanka, hajdučkog sastanka, i Dana pobede nad fašizmom (Dana uglja i čelika, po evrofanatičnom računanju vremena), ponudio Mustafi i Tačiju, kao da mu je dedovina, pola Gazivoda, ali ovima i to bilo malo... I da nam idilu, baš na taj sveti dan, ne naruši Ilirida iliti Dardanija, ako vam je draže, sve bi bilo – udri brigu na veselje.

Shvatam da Ekselencija Zečijeg Srca nema kuraži da svom stranačkom gazdi objasni da Kosmet nije na prodaju, ali sme li, makar, da priupita kriptoistraživače javnog mnenja kako je glasilo pitanje na koje se čak 59 odsto građana Srbije izjasnilo za ulazak u EU. Je li „MG“, npr, pitao svoje ispitanike: „Da li ste za ulazak u EU, ako je uslov za to priznanje ili potpisivanje pravno-obavezujućeg sporazuma sa Republikom Kosovo?“ Ili, Ekselencijo, da li vas, kao potpredsednika vlade iz 1999, „zabrinutost“ Vašingtona i EU povodom Kumanova i poruka da se "u interesu stabilnosti cele zemlje, mora izbegavati svaka eskalacija nasilja", podseća na iste poruke u predvečerje NATO agresije na Srbiju?

Hoćete li, konačno, Ekselencijo, kao predsednik Republike, posegnuti za svojim ustavnim ovlašćenjima i zabraniti Kancelaru da, u cilju dodvoravanja Vašingtonu, uoči posete Americi, samovlasno nudi izbacivanje KiM iz Ustava Srbije? Kad već obožava da kroji i prekraja, evo, ja mu predlažem, ako Vi već ne smete, da prizna nezavisnost „Republike Iliride“ u BJRM Makedoniji i nezavisne Malesije, od Plava i Rožaja do Tuzi i Ulcinja, kao što su onomad, brzopotezno, naši prijatelji i braća iz Skoplja i Podgorice priznali „vekovne težnje kosovskog naroda za slobodom, samoopredeljenjem i nezavisnošću“. I hoćete li, konačno, građanima Srbije objasniti zašto sad Albanci iz BJRM masovno beže u (užu) Srbiju, tražeći spas u državi koju je, 1999, NATO žestoko bombardovao zbog „prekoračenja upotrebe sile“ protiv Albanaca? I da li ćete nam razjasniti zašto to politički mejnstrim u Skoplju Makedonce stalno plaši srpskim hegemonizmom, u situaciji kada u Pirinskoj (bugarskoj) i Egejskoj (grčkoj) Makedoniji ne postoji ni „M“ od makedonskog nacionalnog i državnog identiteta, a Srbija se, svog „ratnog plena“ iz balkanskih ratova, Vardarske Makedonije, drage volje, odrekla?

Pravi je trenutak, Ekselencijo, da to saopštite baš sad, kad je na delu završni čin prozirne igre samozvane „međunarodne zajednice“, onih istih koji danas, kao uslov za otvaranje prvih poglavlja u pregovorima sa EU, ne traže samo da Vaš režim, na oba oka, žmuri na brutalno otimanje 15 odsto teritorije, već i da, sve "u duhu Briselskog sporazuma", dobrovoljno saučestvuje u tom ponižavajućem činu kapitulacije!?