Sretenje na Markovu trgu
I tome slično

"Danas", 17.02.2015.

 

Dačiću je, verujem, baš Švarceneger otkrio tajnu prepumpanih bicepsa, a ovaj, da bi pretekao ostale ulizice, sve istrtljao našem milom kancelaru: "Što više starite, neke vežbe šipkom više ne možete da radite, ali te grupe mišića vežbajte na spravi, kombinujući to s čučnjevima, podizanjem na prste i radom na rukama i ramenima. Zabavno je ako uvek ispred sebe imate cilj. Morate da verujete u sebe, imate jasnu viziju i vatru u stomaku, kao i da se ne stidite da se potrudite." Zbog čega se naš Arnold hitro katapultirao u Zagreb, da ne bi "klečao" za svih 35 poglavlja pojedinačno...

A šta je Njegova ekselencija, dežurajući u Beogradu - da mu neko, u odsustvu, ne ukrade fotelju - propustio da čuje u Zagrebu? Recimo, da konačno ukapira stvarno značenje, Vučiću, trenutno, najomiljenijeg, termina "rollover", što bi na srpskom, sa istorijskom distancom, značilo - "poravnanje preneseno na drugi obračunski datum".

U to ime, Ekselenciji toplo peporučam uvodnik časopisa "Hrvatska svijest", iz pera urednika prof. Franja Slavića, pod naslovom "Æirilski smrad u hrvatskim zemljama" iz, nećete verovati, decembra 1938, a ne recimo prosinca 2014: "Kad je godine 1918. prestao svjetski rat, onda, baš onda je rat započeo u Hrvatskoj i taj rat su vodili istočnjaci. Gladni su došli u našu želju i mi smo ih najeli. Goli su došli k nama i mi smo ih obukli. A kad smo ih najeli i obukli, onda su počeli pokazivati svoje rogove... Poštanske kutije osvanuše iznenada u Zagrebu sa ćirilskim smradom, postaviše dvogrbe ploče na stanicama. I da ne spominjem naslove kod trafika, osvanuše zgrade u Hrvatskoj namazane ćirilskim govnima... No, ja se istočnjacima ne čudim. Takva im narav da smrde i da svoj smrad šire kamo dođu... Vidite, djeco, ove svjedodžbe ispisane ćirilskim smradom i ove godine. To je ono doba, kada su vlasi ubijali, trovali, zatvarali Hrvate. Hrvatska omladino! Na tebi je red da čim prije izbaciš ovaj smrad iz svih hrvatskih zemalja. Treba da mu se zatre svaka uspomena u našem Hrvatskom Narodu." Potom, da iščita ceo član 1. Zakonske odredbe o zabrani ćirilice, od 25. travnja 1941: "Na području NDH zabranjuje se upotreba ćirilice." Pa, tekst prisege hrvatskog vladara 1941. i onih od 1990. naovamo koji se razlikuje, doduše, u nečemu: "Ja, Poglavnik NDH, prisižem Bogu svemogućemu, sveznajućemu, da ću biti vjeran hrvatskom narodu i sve raditi za njegovo dobro, da ću čuvati i braniti nezavisnost države Hrvatske, te da ću se u svome radu držati ustaških načela. Tako mi Bog pomogao!" Koji danas, pak, glasi: "Prisežem svojom čašću da ću dužnost predsjednika RH obavljati savjesno i odgovorno, na dobrobit hrvatskog naroda i svih hrvatskih državljana. Kao hrvatski državni poglavar: držat ću se Ustava i zakona; brinuti se za poštovanje ustavnopravnog poretka Republike Hrvatske; bdjeti nad urednim i pravednim djelovanjem svih tijela državne vlasti; čuvati nezavisnost, opstojnost i jedinstvenost države Hrvatske. Tako mi Bog pomogao."

A da "zasladi" i "velikim govorom" dr Ante Pavelića sa Markova trga, na "narodnoj inauguraciji", 21. svibnja 1941: "... Nikada se niti jedan narod u povijesti nije oslobodio sa molitvenikom u ruci, pjesmom i tamburama, nego sa krvi i ubojitim oružjem i zato sam poveo pokret sa odlukom, da se na ljutu ranu metne i ljuta trava... Oslobođenje hrvatskog naroda i uspostavu NDH utvrdili su i donijeli dva velika naroda, državne osovine sa svojim dvama velikim vođama (Burni poklici: Duče, Duče..."! Hitler, Hitler...!)... NDH već danas jeste veća, nego li je ikada u povijesti bila!...NDH je ustaška i seljačka... Sada je hrvatski narod gospodar, a sve drugo će biti njegovim predmetom!"