Ekselencija i ja
I tome slično

"Danas", 30.12.2014.

 

Sledim se skoro od prijatne jeze, kada vidim kako u kabinetu supruga supruge predsednika Srbije, pažljivo studiraju moje savete koje nemilice, a besplatno, šiljem Tomislavu Nikoliću povodom njegove namere da stane na rep našem kancelaru, potkancelaru i ostalim Nemcima namernim da nam, pre ukrcaja Srbije u briselski vlak (mislim, ako, nekim čudom, do takve šanse ikada dođemo...), otfikare Kosovo i Metohiju.

Mnim da su pravilno razumeli i ono prošlonedeljno sa Rusijom, Carigradom i "belim carem sa Istoka koji će ponovo doći". Zaključujem da se Njegova ekselencija ozbiljno pozabavila i kosmetskim jadom, što sam mu, takođe, sovjetovao - sve se čovek, ima tome dve nedelje najmanje, presamitio od kosovskih rana neprebolnih, i to, baš sada, kada mu je samozvani Ustavni sud izašao u susret i, upravo se na Predsednikov zahtev, (pr)oglasio nenadležnim krsteći Briselski sporazum "političkom odlukom", iako Srbi na Kosovu najbolje znaju koje sve pravne i životne posledice uživaju od tog Dačićevog parafa...

Jedino se Ekselencija i ja, kao dva poslednja Mohikanca na Divljem zapadu, pardon, istoku, još slažemo u tome da "pravno obavezujući sporazum" ili "normalizacija odnosa" s Kosovom, bilo jedno ili drugo da je na kraju našeg evropskog puta, vodi u isti ponor - priznanje da je Kosovo posebna država! Čak nas je, sudeći po podignutom kažiprstiću i pretnjici tipa "uzdržite se od zapaljivih izjava", napustio i Institucijin bivši pravni savetnik, sada kancelarev opunomoćenik za KiM, Marko Ðurić Ledeni, znate, onaj što mu u si-viju piše da je po profesiji unuk i praunuk dvojice znamenitih Pašića. Samo mi jedno nije jasno - zašto Instituciji niko (mogao bi, na primer, oktroisani Oliver Antić) ne rastolmači šta je sinovac Tarabić mislio pod onim: "Nastaće mrzija u narodu. Ali će zatim doći čovek iz naroda koji će umiriti narod i, tek posle svih čuda i pokora, nastaće slavno vreme. Srbija će biti veća nego što je ikad bila: gde je srpska kuća biće srpsko."?

Na koga li je mislio Kremanac? Ne verujem da je ciljao na sadašnjeg potkancelara, iako on nasrće na Ekselencijin mandat. Nije, belćim, ni na kuma Šešelja. Nadamo se, i Ekselencija i ja, da Miloš Tarabić nije imao u vidu ni "našu (a vašu) Maju". Onu što se stalno tuži krotkoj parlamentarnoj većini kako je strašna opozicija kinji i maltretira, viče na nju i preti joj, a ona jadna, šta će, kud će, sve onako krhka i bojažljiva, ukida direktan prenos, e da se građani Mionice i Lučana ne bi uzrujavali onim siledžijom Borkom Stefanovićem, jednako kao što su se, u vreme te iste izborne tišine, uživo oduševljavali zlatoustim našim kancelarom i njegovom "presicom"...

Nije, uvereni smo obojica, mislio ni na Stefanović spin-doktora Nebojšu, nadriautora misli iz nemisli: "Neki su kroz kampanju protiv premijera hteli da postignu efekat da je dozvoljeno izreći bilo kakvu laž o premijeru, a da on ne sme da se brani?!"

Ne brigajte, nije, Ekselencijo, vaša prepreka u trci na 110 metara s preponama "za srce Srbije" ni Johanes Han, ni ovaj Vilhelm. Ja mislim da je to onaj što stalno nešto kuka, a hvali se da nije kukavica. Onaj što je objavio "rat korupciji, špekulaciji, pljački, crnoj berzi, narodnim izjelicama i državnim štetočinama"; onaj što hoće da "uvede novu organizaciju koja isključuje lični ćar i šićar, pretpostavlja red i pravičnost", da "u zemlju uvede veliku školu discipline i rada za zajednicu"; onaj što se vidi kao predsednik vlade narodnog spasa. Opet ćorak iz Vašeg kabineta, Ekselencijo: taj "osumnjičeni" se ne zove general Milan Nedić, iako govori njegovim jezikom iz 1942.