Služimo Briselu!
I tome slično

"Danas", 04.11.2014.

 

Nisam nešto verovao u belosvetske "teorije zavere", čak ni u vaktima kad su se, kao hipnotisani, sve do pre šest godina, njima "hranili" i sadašnji naš kancelar i trenutno mu prvi dopredsednik. Ali, otkako su, posle izbornog poraza njihovih favorita, na izborima u Republici Srpskoj, Vučić i Dačić, u sklopu spin akcije odvlačenja pažnje od sopstvenih brljotina, složno krenuli u kampanju postizbornog preumljavanja prekodrinskih Srbalja - ne mogu da se ne upitam nije li, nakon "odrađenog Kosova", ova sila osovine krenula i u realizaciju drugog evrofanatičnog cilja, u eliminaciju Dodika i njegove škole poimanja odnosa u Bosni i Hercegovini?

Samoproklamovana "međunarodna zajednica", inače, zahteva od hiperkooperativnog režima u Srbiji da se ne meša u unutrašnje odnose u BiH, osim kad im to naloži isti taj Vašington i Brisel! Kao u ovom slučaju, kada je postavljena domaća zadaća Vučiću i Dačiću da se u entitetskoj Banja Luci i centralnom Sarajevu formiraju antidodikovski organi vlasti... Pošto već, prethodno, nije upalila, preventivna operacija "da ovčica koja ne zanese", kada je, letos, oktroisani duet beogradskih vlastodržaca, u Srpsku uputio, po specijalnom poslu - Vučić svog ličnog "spin doktora" Izraelca Asafa da radi kampanju za Srpsku demokratsku stranku i njen Savez za promjene, a Dačić svog marketinškog "Watchout" mahera da isto to "odradi" za Dodikov SNSD...

Da reprezenti vlasti u Beogradu zaista žele dobro svim građanima u manjem BH-entitetu, oni bi učinili sve da se tamo formira velika koalicija SNSD i SDS (stranaka čiji glasači imaju skoro identične poglede na sadašnjost i budućnost Srpske), uz učešće autentičnih predstavnika bošnjačkog i hrvatskog naroda. Umesto što politikant Vučić i politički preprodavac Dačić, preko nesrećnog Petra Ðokića (čije je "uporište" u biračkog telu toliko da nije uspeo da osvoji ni direktan poslanički mandat), pokušavaju da naknadno posvađaju građane Srpske, sa samo jedinim ciljem - da se SNSD, po svaku cenu, "skine" s vlasti, a rusofil i, još važnije za ovu situaciju, pobednik izbora Dodik, silom otera u političku penziju!

Samodržački dvojac, naviknut da s ove strane Drine, i bez izbora kao "suvišnog luksuza", menja i upodobljuje vlast po vertikali i horizontali, navija za to da se SNSD-u ponovi sudbina odumiranja Demokratske stranke posle 2012. Dačiću takvog iskustva "principijelnosti" posebno ne manjka: Miloševića koji ga je izmislio, javno se odrekao dok je ovaj umirao u Hagu; 2008. je "prelomio" na stranu Tadića, namesto da je otišao tamo za šta su glasali njegovi birači - sa Nikolićem, Vučićem i Koštunicom; 2012. je prebegao k Nikoliću i Vučiću, ne ostavši sa Tadićem za koga je i lično glasao na tadanjim predsedničkim izborima.

A tužni Bosić, kao Jovan Bez Zemlje, koji nikada nije izašao na crtu Dodiku, već, kroz izborne poraze, bespovratno "troši" svoje najbliže saradnike, poverovao je, izgleda, u misiju nekog "laki luzera". U stranci je otvorio front protiv osnivača SDS-a, a paralelno se, uz sugestiju dva politička patrona iz Beograda, "dosetio" da, recimo, u centralnu vlast ne treba da uđe legitimni predstavnik BH- Hrvata i ubedljivi pobednik u hrvatskom glasačkom telu, HDZ, jer bi to otvorilo mogućnost da ni Srpsku onda, u Savetu ministara BiH, ne mora da predstavlja pobednik tamošnjih izbora!?

Mnim, dakle i stoga, Vlada Aleksandra Vučića je, unatoč impozantnom uticaju u biračkom telu - sve više, u slobodnom padu.