Udvorička „diplomatija“
I tome slično

"Danas", 16.09.2014.

 

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je, posle radnog ručka sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, obećao da će se Srbija ozbiljno i odgovorno ponašati i dati sve od sebe da bude pouzdan partner Nemačke: „Srbija želi još veće prisustvo Nemačke na Balkanu i u Srbiji. Naravno, želimo i što više nemačkih firmi kod nas. Srbija će biti simbol stabilnosti. Nemačka ne treba da očekuje nikakve probleme od Srbije koja će sa svima u regionu imati dobre, komšijske odnose. Nemačka je najveća i najvažnija zemlja i za nas i u celoj EU. Srbija je mala zemlja da bi bila partner, ali želi da bude saveznik Nemačke“ („Politika“, 11. jun 2014).

Premijer Hašim Tači se, u Skupštini Republike Kosova (* ovde se čak ni u srpskim medijima više ne pominje Borkova fusnota!), povodom obeležavanja šeste godišnjice Dana nezavisnosti, ispozahvaljivao: „Koristim ovu priliku da izrazim duboku zahvalnost kao premijer Republike Kosovo i u ime naroda Kosova da se zahvalim SAD, Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Francuskoj, Italiji i svim savezničkim zemljama Zapada koje su verovale u našu pravednu stvar i pomogli nam da obezbedimo slobodu i nezavisnost. Posebno priznanje odajemo albanskoj državi, za doprinos slobodi i nezavisnosti. Hvala SAD-u i zemljama Evropske unije i NATO-u... U istoj ovoj sali, pre šest godina smo zajedno finalizirali težnje i napore mnogih generacija koje su prethodile na našem dugom putu. Oživotvorili smo snove jednog celog naroda za slobodu, okončajući dugu i mukotrpnu borbu za nezavisnost. Dakle, danas se sećamo sa velikim poštovanjem rata OVK, sećamo se i žrtvovanja svih građana Kosova za slobodu i nezavisnost“ (17. februar 2014).

Poglavnik „Nezavisne Države Hrvatske“ dr Ante Pavelić, sa mitinga na zagrebačkom Markovu trgu, prigodom 40 dana od osnutka NDH, prekidan ovacijama Zagrepčana:

„Oslobođenje hrvatskog naroda i uspostavu NDH utvrdili su i donijeli dva velika naroda, države osovine sa svojim dvama velikim vođama! Zato smo mi njima zahvalni. Zato će im hrvatski narod biti vječno zahvalan!... Naša država dobila je u prvim danima svog života i priznanje od naših velikih prijatelja. Priznali su je naši veliki prijatelji i veliki niz naroda u Evropi!... I opet zahvaljujući velikim vođama dvaju prijateljskih naroda, danas hrvatski narod imade već utvrđene - u glavnim linijama - granice na dva najvažnija dijela zemlje!... Nezavisna Država Hrvatska već danas jeste veća nego li je ikada u povijesti bila... Zvonimirova je kruna za sva vremena najveći jamac suvereniteta, vrhovništva NDH, jamac naše potpune narodne i državne nezavisnosti. Ja sam ponudio da je nosi vojvoda Savojski, jer sam znao da je najdostojniji. To je prihvaćeno... Sva dobra na zemlji, ispod zemlje, vlasništvo su po ustaškim načelima samo hrvatskog naroda i samo on će s njima raspolagati... Svaki Hrvat je vojnik i bit će i ostat će vojnik. To nam leži u prošlosti, to nam leži u našoj krvi. To nam daje za pravo da se kao slobodan narod i kao NDH smjestimo u novi europski poredak, kojega su velike vođe dvaju velikih prijateljskih naroda, započeli, stvorili i koji će - ako Bog da - na sreću svih europskih naroda u najskorije vrijeme dovršiti... Sada je hrvatski narod gospodar, a sve će drugo biti njegovim predmetom!“ (21. svibnja 1941).