Svi pobednici
I tome slično

"Danas", 18.03.2014.

 

Pobedili su jer je u izbornoj noći tehnički PV došao na noge budućem pravom PV da mu, bezuslovno, ponudi svoje dobre usluge. Postigli su fantastičan rezultat, ali ako ih sledeći PV ne uzme uza se, preostaje im jedino da, izgleda komično, postanu stožer parlamentarne opozicije.

Pobedila je njihova, evrofanatična politika, ali su oni, kao mlada žrtva Gojkovića, zazidani u temelje Skadra na Bojani, da Srbiju i dalje, iz večnih zidina, doje „proEU“ mlekom.

Pobedila je politika koju su nemilosrdno pogurali, pogotovo između dva kruga predsedničkih izbora 2012, i u čiji su „patriotizam“ bespogovorno verovali, ali su oni na dobrom putu da nestanu sa aktuelne scene, vukući sa sobom u ponor i ostatak državotvorne i desne političke opcije.

Pobedile su „investicije, zapošljavanje, reforme“, ali dojučerašnji prvi spin doktor Srbije odlazi u muzičke producente ili ekonomiste destrukcije.

Konačno je pobedio Ðilasa, ali je, kao kolateralnu štetu, razbio i stranku koju je vodio osam godina, a sebe doveo u poziciju da zavisi od dobre volje, ako ne Vučića, ono makar Čanka.

Pobedio je i Čanak, jer je, sa „zelenom listom“, u Vojvodini nadgornjao Pajtića.

Pobedio je Pastor, jer mu izborni rezultat garantuje da ga buduća vlada ni po kojim parametrima ne može zaobići.

Pobedio je i Ugljanin, jer je osvojio jednog poslanika više nego prošli put. Pobedio je Riza Haljimi, samim tim što je odlučio da učestvuje na ovim izborima.

U političkom mazohizmu, pobedili su i radikali, jer su u kampanji inaćenja sa svojim „Judama“ sasvim blizu kolektivnog harikirija.

Vuk Drašković, Rasim Ljajić, Velimir Ilić i ostali Karići pobedili su i pre izbora, onog časa kad su presamitili Vučića da im dozvoli da i nadalje parazitiraju na njegovim plećima. I tome slično.

Državotvorci i nacionalisti teše se da je pobedom Vučića (i uz suveslanje Nikolića) Srbija, ipak, ostala na nekom starom „patriotskom“ kursu.

Evroatlantski fanatici pak više i ne sumnjaju u to da je Vučić skroz i definitivno preveslao na njihovu, pobedničku obalu.

Pobedio je i Berlin Angele Merkel, jer izvestilac njene Hrišćansko-demokratske unije za spoljnu politiku Filip Misfelder, posle Vučićeve pobede, Beogradu poručuje da sada mora dalje da bude sproveden plan pregovora Srbije sa Kosovom „koji na kraju treba da vodi do priznavanja Kosova od strane Beograda“!

Ah, da: pobedio je i Vučić, iako je, njegovim jezikom kazano, zapravo izgubio od Miškovića i „tajkunskih stranaka“, jer nije dohvatio 50 odsto plus jedan glas, tj. dobio je manje od polovine glasova onih koji su izašli na izbore, a izašlo ih je nešto više od polovine, što znači da ima podršku - jedne četvrtine birača u Srbiji.