Početak kampanje protiv dahija
I tome slično

"Danas", 11.02.2014.

 

Da ne grešim dušu - nisu PPV i pripadajući mu mediji, jelte, otkrili rupu (da ne rečem, borbu protiv korupcije) u saksiji, kao efikasno sredstvo za političko hipnotisanje građana.

U prilog tome, čitao sam, za vas, beogradske "Novosti", od 9.7.1924, koje su, u tekstu "Namet na vilajet Rade Pašića", pisale kako niko ne može da "radi posao" sa Srpskim akcionarskim rudarsko-topioničko-industrijskim društvom ("Sartid"), ako ne plati "desetak" Radu, sinu Nikole Pašića. Listu se, navodno, pre toga, požalio neki engleski biznismen koji je ustvrdio da je gora situacija - samo u Rumuniji. Sarajevska "Prosveta" se (15.7.1937) pozabavila i poviješću ove pošasti, pa je iščeprkala da je, na jednoj asirskoj ploči, od pre skoro 2900 godina pre Hrista, pronađen ovakav natpis: "Naša se zemlja u ovo potonje doba degenerisala. Deca ne slušaju više svojih roditelja. Svršetak sveta približuje se očevidno." Pa je citirala i prvog govornika u starih Grka, Demostena, koji je - nabrajajući "pobeljene vrhove hramova, popravljene puteve i bunare" - skrenuo pažnju na drugu strane ove slike: "No, pogledajte od tih gradnja upravitelje: oni behu siromašni, a sada su bogati; čim je više padalo opšte dobro, tim je više raslo njihovo..."

Znano je kako je Filip Makedonski kovao zlatan novac, organizovao i plaćao najamnike, ali tim dukatima - i potplaćivao mnoge Grke da izdaju svoje gradove. Stari Rimljani govorili su o "ljudima koji troše tuđu muku". I tome slično.

To što se (još malo) PPV-u posrećilo da u, u odsustvu "Taličnog Toma", "molitvenog Dačića" i Neše "Megatrend" Stefanovića, na jedan dan, i formalno bude prvi čovek u državi - nije kriv Vučić. Namestilo mu se da, istovremeno, igra "Velikog brata" pomiritelja među prekodrinskim srpstvom, a sve "zarad brige za opstanak Srpske", na jednoj, a na drugoj strani, rolu Svetog Nikole, zaštitnika siromašnih i "prezrenih na svetu" onih "koje mori glad" po većem BH-entitetu. Kako to, u TV anketi, dijagnistikova jedan stariji učesnik socijalnih nemira u Sarajevu: "Da su nam ovde Vučić i Dačić, za sat vremena bi pohapsili ove korumpirane i sve bi bilo rešeno!"

Složilo mu se da, eto, baš u danu kada je već postajao "Plačko", žaleći se da će izgubiti izbore jer je Mišković potkupio sve, i političare i javnost i birače, poentira iz dvojke u keca. E, sad to što je "pobuna kuke i motike", pretila da preraste u "narandžastu revoluciju" ili, ne daj bože, u "bosansko proleće" i što je, zaslugom političkih lihvara s one strane Drine, deseterac "... tu knezovi nisu radi kavzi; nit' su radi Turci izjelice, al' je rada sirotinja raja, koja globa davati ne može, ni trpiti turskoga zuluma" prepevavan u antidejtonski zahtev za ukidanje entiteta, kantona, identiteta naroda - Vučića i nije moralo previše da zaboli. Jer, u oba scenarija za okončanje BH-gibanja, on bi profitirao. Ukoliko bi Inckova pretnja upotrebom "EU vojne sile" rezultovala (i) poništenjem Republike Srpske, glede Kosova već prekonstruktivni Vučić, dobio bi još snažniju količinu tapšanja iz Berlina i Brisela. U opciji "B", Vučić bi, među vladujuščim srpstvom ostao upamćen kao neko ko je, postrojavajući Dodika i Bosića, "odbranio Srpsku".

Jer, demagogija primenjenog naprednjaštva, bilo kakav ishod da je u pitanju, spinuje kao upravo onaj koji je neprikosnoveni PPV želeo i za koga se, svojim vizionarstvom i operativnošću, i izborio. I uvek je moguće i jedno i drugo, a legitimno ono što konačno aminuje PPV. Ali, za to nije kriv Vučić već njegovi politički "protivnici" koji, u ogromnoj većini, noćima snuju da će prvog sledećeg jutra PPV obuti papuče baš po njihovom kalupu.