Božić, agenda i prioriteti
Ovo NAŠE vreme

"Naše novine", 11.01.2014.

 

Saznali na Andrićevom vencu, biće, iz moje kolumne "Nobela za Nobela", kako je, kao kolateralna šteta, od ekspozivnih opita junoše Alfreda, nastradao čak i mlađi brat pronalazača dinamita, pa je, hoteći da, radi svake preventive, Dačića poštedi bilo kakvog rizika, predsednik Nikolić lično p(r)ozvao premijera da ne primi Nobelovu nagradu za mir. Koju, "za osvojeni prvi trofej", usput budi rečeno, ovaj nije ni dobio, a ka' će i da li će - ne zna se.

No se pitam: hoće li, pokupe li zbilja dva rođena Kosovara / Kosovca, ovogodišnjeg Nobela za prošlogodišnju "pobedu" (čekaj, čekaj, koga su to Tači i Dačić pobedili ako su na Kosovu poraženi samo severni Srbi Kosmećani?), hoće li to Srbija, u paketu, da dobije dva, jednog ili niti jednog "nobelovca"?

Mislim, to bi, na primer, mogao da objasni onaj bivši julovac Vulin ili, što da ne, Vučić, dok mažu čak i sami sebe, guslajući o tome kako će severnokosmetsko srpstvo biti srećnije i berićetnije u Republik e Kosova nego u Republici Srbiji?

Znam da Kosovo i Metohija nisu u agendi naših evrofanatika; znam da se najkurentniji istraživači javnog mnenja ovdašnji, za velike pare, "kunu", sve uvlačeći se u šnjur aktuelnim "reformatorima", koje su, za isto tako velike pare, koliko juče, spinovali u "fašiste" i "ratne zločince" - kako je pitanje opstanka kosmetskog srpstva u državi Srbiji "na sedmom-osmom" mestu prioriteta u biračkom telu; znam; znam...

Pa, kad je već tako, pa, ako već Srbe (uže) Srbijance i sve građane Srbije "boli ona stvar" za Kosmet; pa, kad već EU samo što nije ušla u nas, a mi u nju - pitam se nešto zašto su se Dačići, Vučići i pripadajući im Vulini rastrčali po Kosovu da pale badnjake, položajnikuju i lome česnicu...? Gledajući ih, ma, skoro da sam slagao sličice iz omiljene mi pesme "Usnula je dubok sanak sa Kosova Rada": "Vidiš dragi, širom polja, božurova nema, samo kamen, ljuto trnje, pod oblakom drema / Ej, dragi, dragi, božurove sadi, ja ću vodu, a ti koren, nek' izniknu mladi / Da procveta ravno polje oko manastira, i da pastir podno brda, u frulu zasvira..."

Pa se pitam, čemu sve to, dočim, ako u Glavnom čardaku već nije odlučeno da u ožujku izađemo na opšte vanredne izbore? Pa, u to ime, za buduću trku na 100 metara, vlastodršci već hvataju 30 metara fore?! Jer, ne božićuje se po Kosmetu radi preostalih tamošnjih Srba kojih je, s biračkim pravom u Srbiji, dozlaboga premalo za alave beogradske vlastodršce. Ne, već se namiguje preostatku (uske) Srbije, od čijeg raspoloženja zavisi hoće li projektovani visoki rejting biti pretočen u glasove, tamo u martu. Što će reći da Troglavi indirektno priznaje da se vlast, ipak - brani i osvaja, na Kosovu i oko Kosmeta!

I sve to u danima kada bivši izaslanik UN Albert Rohan poručuje kako je Briselski sporazum ("samo prvi, u nizu drugih koji će uslediti", kako nas je u aprilu relaksirao Dačić), korak ka implementaciji Ahtisarijevog plana. I dok u Vranju protestvuje 300 srpskih policajaca sa KiM kojima je, "usled organizacionih promena", kako je ovu seču po briselskom nalogu Vlada Srbije umilno krstila, prestao radni odnos s poslednjim danom protekle godine. A pozvani premijer i ministar unutrašnjih dela, "zbog zauzetosti" prouzrokovanom prazničnim hiperaktivnostima, jelte, nije se odazvao ovom skupu.