Budi i ti deo tima
I tome slično

"Danas", 19.11.2013.

 

Janjićev Forum za etničke odnose potvrdio je, na osnovu "istraživanja građana u fokus grupama" (a uredno beleži "Politika"), ono što novovučićevci već mesecima spinuju - da čak ni građane četiri opštine na severu Kosova ne zanima njihov odnos prema Srbiji i uticaj na Vladu Srbije!? Ključni problemi za Srbe Kosmećane, navodno, jesu nezaposlenost, infrastruktura, korupcija, kriminal i tome slično, a gorepomenuto pitanje je tek sedmo na listi prioriteta severnokosmetskih hajduka.

Pa se nešto pitam: kad je već tako tamo dole, kakav li je samo puls naroda ovamo gore i zašto Vučić onda ne požuri sa ukidanjem "paralelnih i ilegalnih institucija" (citiram Dačića) i pohita sa (da se poslužim evrokomesarom Ružićem) "normalizacijom odnosa sa Prištinom"? Što, zalud, traći vreme...?

Jeste eldepeovsko-deesovska Srbija, pretprošlog maja, možda, izgubila izbore, ali je pobedila njena politika koju su uzurpirali bivši Šešeljevi radikali i Miloševićevi socijalisti. Zato, ne samo da u našim strankama nema više nikakve ideologije, a nekmoli odgovornosti za državno i nacionalno, nego čak ni onih, makar kurtoraznih, pokušaja da se ispoštuje konkretan, živ i poznat birač, bar na lokalu, kao u slučaju mog Voždovca.

Elem, idu nam izbori opštinski, a preslikavanje izborne ponude je skroz opšte i "strateško", pa umesto komunalnih - teme velike, da veće ne mogu biti.

Najpopularnija vladajuća i vodeća opoziciona partija se i ne trude da na Voždovcu daju neko opipljivo i, posle izbora, proverljivo obećanje da će, recimo, da zakrpe neku rupu u podavalskim selima, da će da asfaltiraju koju džadu ili ozelene neku površinu u urbanom delu opštine. Namesto toga, demokrate poručuju da su "stranka pristojnih ljudi" (sa sve slikama svih predsednika stranke, od Ðilasa pa unazad); Neobavešteni su tradicionalno nevidljivi; radikali "kandiduju" Šešelja, a glavna poruka furioznih naprednjaka (sa sve slikom glavnog bosa) je: "Stop korupciji! Budi i ti deo tima."

Ma, kao da u novembru 2013. slušam reči onoga ko je Srbijom vladao pre tačno 70 jeseni: "Borbom protivu korupcije, špekulacije i crne berze počinje izgrađivanje ekonomskog i socijalnog poretka Nove Srbije u duhu socijalne pravde i radi zaštite najširih društvenih slojeva. U periodu koji nastaje država će povesti najveću brigu da zaštiti od besavesne špekulacije našeg "malog čoveka" i njegovu porodicu, koji sačinjavaju ogromnu većinu našeg stanovništva i od čijeg rada i blagostanja zavisi budućnost i napredak srpske nacionalne zajednice..."

Još samo fali da se u medijima uvede stalna rubrika pod naslovom "Lista narodnih i državnih štetočina", u kojoj će se, iz dana u dan, kao u pronedićevskom listu "Srpski narod", beležiti sve pojave korupcije, špekulacije i pljačke, a "moralnoj šibi izlagati sve narodne izjelice i štetočine i rđavi Srbe koji su bez srca za život i opstanak svoje srpske braće i budućnost Srbije", sve to, "ne bojeći se nikog i ne štedeći nikog, ma na kakvom položaju bio, ma koga imao za strica ili ujaka."