Najviši narodni interes
Ovo NAŠE vreme

"Naše novine", 09.11.2013.

 

Izjava predsednika i potpredsednika vlade: VLADA IMA STALNO U VIDU NAŠE NAJVIŠE NARODNE I DRŽAVNE INTERESE, NEZAVISNOST I DRŽAVNU CELINU. - Povodom raznih alarmantnih vesti u vezi sa spoljno-političkom situacijom, koje se sa više strana tendenciozno prenose, novinari su posetili danas predsednika i potpredsednika vlade koji su im izjavili da se svi događaji od nadležnih budno prate i pravilno ocenjuju i da se pri odlučivanju o ovim događajima stalno imaju u vidu naši najviši narodni i državni interesi, nezavisnost i državna celina. -

Nepun mesec pre nemačke agresije na Kraljevinu Jugoslaviju, ondašnju jugoslovensku javnost tako su tešili brižni Dragiša Cvetković i potpredsednik mu dr Vlatko Maček.

Tekst citiram iz kragujevačkog lista "Odjek Šumadije", od 9. marta 1941, a svaka sličnost sa današnjim stvarnim likovima i događajima je slučajna.

Prvi predsednik i prvi potpredsednik Vlade, prvi ministar bez portfelja i prvi predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju, uz sasluženje prvog predsednika Republike, prvo su mesecima sejali strah i paniku od toga šta će se sve crno ispodešavati Srbljima i ostalom građanstvu Srbije, ako oktroisani izbori na Kosmetu ne uspeju. A kad su oni, voljom, od države Srbije izopštenih, severnih Srba Kosmećana, zbilja i doživeli fijasko - sad svi oni "prvi" tvrde da je važno da su oni održani, da su "naši evropski prijatelji" zadovoljni, da su izbori legitimni i legalni, sve da je na njih izašao sam jedan jedini glasač... Ko će sad, pa da pita za demokratske uslove i civilizovane procedure?!

Prvo su nas svi ovi pobrojani "prvi i najviši", sami, jednim potpisom iz aprila za koji nisu imali mandat građana što su za njih glasali u maju 2012, svesno poveli na put bez povratka. A onda, kada su severne Srbe Kosmećane već bili uterali u bezizlaz - počeli da licemerno prete kako Briselski sporazum nema alternativu!

Danas plaše mečku rešetom - Mitrovčane severno od Ibra straše da će, ne izađu li na ponovljene izbore, dobiti Albanca za gradonačelnika! Pa, šta je strašno da se i to desi, ako se vladajući trijumvirat i ostali "prvi i najviši" zalažu za građansku Srbiju i ako je Kosovo bilo, jeste i biće - kad oni "položaj naše južne pokrajine ustavnim zakonom usklade sa Ustavom", kako su im toplo preporučile "sestre karmelićanke" iz Ustavnog suda Srbije - deo te Srbije?

Umesto da ćuti, ako već ne ume da teši, sad prvi predsednik Vlade - dakle, isti onaj koji je 2008. nameravao i da ratuje za Kosovo - pravi najnoviji verbalni salto mortale, prognozirajući da bi bojkot reprize izbora u Mitrovici, izazvao konflikte, možda čak i oružane!?

Ah, da: već 12. travnja (aprila) 1941, osiječki dnevnik "Hrvatski list", na naslovoj strani, tik ispod proglasa o "uskrsnuću nezavisne Hrvatske države, u ime Božje Providnosti", donosi i priopćenje državnoodgovornog dr Vladka Mačeka: "... Danas je proglašena slobodna, nezavisna hrvatska država na cijelom historijskom teritoriju hrvatskog naroda. Pozivam hrvatski narod da se novoj vlasti pokorava. Sve pristaše moje stranke - da na svojem mjestu ostanu i s novom vladom iskreno surađuju."