Grana nad provalijom
Ovo NAŠE vreme

"Naše novine", 06.09.2013.

 

„I danas je (...) prestonica jedne slobodne, iako teško zateturane svetske imperije, ali prestonica u kojoj se i dalje ne gleda sopstvenim očima i ne misli sopstvenom glavom, već se gleda tuđim očima i misli tuđom glavom.

A Beograd je prestonica jedne, do juče slobodne, a danas razbijene i pokorene države, u kojoj se počinje gledati svojim očima i misliti svojom glavom.

Beograd je, posle neslavne kapitulacije (...), ostavljen sam sebi, pokušao da gleda svojim, srpskim očima i misli svojom, srpskom glavom... Ko god je, pre naše narodne nesreće, pokušao to – ko je pokušao da gleda samo svojim srpskim očima i misli svojom srpskom glavom, taj je oglašen za izdajnika... Ko je govorio svom narodu da ići u rat, znači ići u propast – taj je bio izdajnik čak i onda kada je taj rat došao, pa se obistinilo da on nosi i propast i sram. A oni koji su gurali zemlju u taj rat, propast i sramotu, oni su bili rodoljubi – čak i onda kad se i propast i sramota doživela!

Priprema (ta prestonica) opet nova iskušenja srpskom narodu. Ne da (ta prestonica) srpskom narodu da gleda svojim, srpskim očima i misli svojom, srpskom glavom.

Beograd je (...) progledao svojim očima i mislio svojom glavom. Odavna mu se to nije bilo desilo. Ali, tog dana se desilo. On je ugledao pred sobom provaliju i, da se ne bi stropoštao, uhvatio se za grane jednog drveta koje je na ivici provalije bilo izraslo. To je drvo bilo pakt...“

Ona prestonica koja navodi Srbe na nerazumlje nije ni današnja Moskva, a nije ni Peking. Onaj pakt, naša slamčica spasa, nije Prvi briselski sporazum Dačić – Ešton - Tači. Iako argumentaciji u prilog potpisivanju rečenoga pakta, nedostaju samo kontrafakti tipa: u suprotnom, „bio bi doveden u pitanje biološki opstanak cele nacije“, „Srbija bi bankrotirala“, „probudili bismo se s kosovskom Olujom“ etc.

Citat, s početka teksta, dakle, ne pripada, na sreću, niti jednom od članova aktuelnog srpskog vladajućeg trijumvirata.

Ona prestonica bila je London, onaj datum kapitulacije 18. april 1941, a onaj datum kada je Beograd „progledao“, 25. mart, dan kada je potpisano pristupanje Kraljevine Jugoslavije Trojnom paktu.

Autor uvodnika sa naslovne strane „Naše borbe“, od 1. februara 1942, u kome se brani kvislinška vlast u Beogradu i hvali Romelov trijumf nad Britancima u Saharari – zvao se, bože mi oprosti, Dimitrije V. Ljotić.