Kosovo u 35 poglavlja
I tome slično

"Danas", 23.07.2013.

 

Dok beogradski mediji horski i, „po zadatku“, ignorišu konstituisanje Privremene skupštine AP Kosova i Metohije jednako unisono kao što su, od početka do kraja devedesetih, žmurili na proces formiranja i zaokruživanja albanske državnosti na Kosovu; dok Drecun, Vulin i onaj Predsednikov savetnik Ledeni, (još koji dan) šargarepom, pa onda samo štapom, uteruju Severne Srbe Kosmećane u državnopravni sistem Republike Kosovo – evrofanatična državna propagandna mašinerija skraćene Srbije hoće da nas uveri u ono što biti ne može. Da je crno belo. Da je belo crno. A da je i crno i belo, u stvari, plavo sa žutim zvezdicama. Tako poslednje istraživanje najmoćnije agencije za istraživanje javnog mnenja u Srbiji pokazuje da, navodno, 53 procenta građana ove zemlje podržava ulazak u Evropsku uniju (a u NATO, pride, 13 odsto)!? Iako anketni upitnik nisam video - siguran sam da, kako i priliči istraživanjima s propagandnom namerom, pitanje nije, recimo, glasilo ovako: „Da li ste za ulazak Srbije u EU uprkos tome što je uslov za ufur de facto priznanje nezavisnosti Kosova?“ Ne, nije. Niti slično. Jer bi, u tom slučaju, postotak podrške našim evrointegracijama bio bliži procentu onih koji su za ulazak u Severnoatlantski pakt, nego brojci od 53 odsto.

Nisam neki inadžija - a, kao što se zna, bio sam protivnik Nikolićeve, Dačićeve, Vučićeve, Drecunove i Vulinove kosovske politike, u vreme njihovih prethodnih života, pa im ne moram klimoglaviti ni na ovu „reinkarnaciju“ - ali, dok mi je ove kolumne, ne dam im da sluđeni narod ubijaju u zdravu pamet „rekonstrukcijom“, a da Kosovo netragom odlazi u potaji. Jeste važno hoće li ostati Mrka i Krka, hoće li da deakumuliraju Dinkića, rotiraju Obradovića, hoće li u koalicioni karakazan Kalanovićka ili Grubješićeva, je li Marićeva zaista najgora od sve naprednjačke dece, ali najvažnije je – „šta će biti s kućom“?

Štefan File nam je doneo „zbirke zadataka“, iz kojih ćemo se, kroz 35 poglavlja, spremati za „malu maturu“. Šta će taj neko, u ime svih nas, da odgovori kada (da budemo optimisti: u januaru) osvane Sveti Datum za otpočinjanje pregovora i kada nas evropska ispitna komisija, pod obavezno, upita: Dokle je i kolika je Srbija? S kim se graniči i kuda joj idu državne međe? Koliko ima stanovnika: sedam, osam ili neki milion više? Od kojih se delova Srbija sastoji? Koji su njeni regioni, gradovi, opštine, sela i zaseoci? Koliki nam je nacionalni dohodak? Šta posedujemo od infrastrukture? Koje reke protiču kroz Srbiju? Koji su to srpski rudnici i ostali prirodni resursi? Šta imamo od kulturno-istorijskih i verskih spomenika? I tome slično...

A kako ćemo da, ako nam, nekim čudom, File i njegovi čak i priznaju da su Visoki Dečani, Gračanica ili Nerodimlje zaista naši – sve to da transportujemo preko „administrativne linije“, onamo, ovamo?

I sve to i još mnogo toga i pre nego što začeprkamo po poglavlju 35 („ostala pitanja“, tj. Kosovo) koje će „biti otvoreno na početku i neće biti zatvarano do kraja pregovora“.

Umesto što se krijete iza istraživanja čije ste rezultate sami naručili, budite pošteni, poštovani vlastodršci, pa priznajte da ste na putu da Srbiju povedete u EU, ali bez Kosova. A to niste obećali građanima u maju prošle godine. Jer da jeste, ne biste bili tu gde ste.