Na vrh im jezika
I tome slično

"Danas", 28.08.2012.

 

Meč u Pazaru tačno će pokazati koji su nam kapaciteti po pitanju karaktera i mentaliteta posle utakmice koja nas je dosta potrošila, energetski i emotivno. Moramo da se regenerišemo što pre, a to jeste negde u genetskom kodu "Crvene zvezde", da morate da se preispitujete na svakoj utakmici i da u svaki meč ulazite sa istom ambicijom...

Prethodnu misao, izrečenu nakon "krompira" protiv "Bordoa" (neka izvini talentovani trener...), pozajmio sam od mladog gospodina Aleksandra Jankovića.

"Pa, dobro", započeće, hvatajući vazduh - u nedostatku adekvatne misli ili hrabrosti da izreknu vlastiti stav - svoj visokoumni odgovor na najbenignije novinarsko pitanje 99 odsto srpskih fudbalera. No, ne samo njih.

Ništa konkretno ne kazati, a ispasti, pride, još i prepametan - to je moto pomodarske komunikacije naših sportskih i društvenih "radenika", ali i ostalih javnih delatnika, političara i sve "poštene inteligencije".

Pokazali smo naš mentalitet, pokazaćemo karakter - frljaju se tako naši "opinion lideri" ni ne razmišljajući o tome šta pojam "karakter", na primer, znači; kakvi karakteri postoje; spadaju li u "pokazivanje karaktera" i ubeleženi neuspesi i porazi i nerazumevanje i iskazivanje nemoći pred protivnikom i tako to.

Na kraju krajeva, kažu psihoanalitičari, dve osobe mogu da raspolažu potpuno različitom umnom razvijenošću i potpuno različitim obimom znanja, i po količini i po kvalitetu, a da, ipak - budu slični po karakteru. Pa, onda, dve podjednako razvijene ličnosti, sa istim nivoom znanja o nečemu - mogu da imaju potpuno različit karakter. Pa, veoma obrazovan čovek, na jednoj strani, može da ima ništavan, a potpuno neobrazovan - vrlo jak karakter. I tome slično. Jer, karakter, kao "ključno obeležje ličnosti", označava "specifičnu konstrukciju emocionalno-motivacionih, socijalnih, moralnih i konativnih izrazitih crta po kojima se jedna osoba razlikuje od druge".

Ljudi iz belog sveta koji kroje našu sudbinu, o nama ovakvima, međutim, govore bez dlake na jeziku, čak i bez prethodnog diplomatskog pardona. Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, diplomac "obramboslovja" iliti ONO i DSZ, iz vremena SFRJ, gospodin Kacin, juče, na 207. godišnjicu formiranja prvog organa izvršne vlasti moderne Srbije, Praviteljstvujušćeg sovjeta, rafalno je, u Novom Sadu, ispalio nekoliko "počasnih plotuna": kazao da nema početka pregovora sa EU do kraja 2012; odluku Ustavnog suda Srbije o nadležnostima Vojvodine nazvao "suludom idejom"; poručio da, za razliku od Vojvodine, drugi delovi Srbije nemaju ni ljudski, ni administrativni potencijal za aktiviranje sredstava iz fondova EU; a od nove vlasti zahtevao da na Kosovo gleda iz "objektivne perspektive". Jedva čekam da vidim ko će mu od ovdašnjih domaćina - "pokazati karakter"!?

U međuvremenu, tek sad mi postaje jasno zašto je nama ovakvima jedan takav jedino i mogao da pripadne. S ovakvima smo se, barem do sada, na kraju balade, hteli - ne hteli, najefikasnije (spo)razumevali.