Ko je rekao - Dinkić?
I tome slično

"Danas", 12.06.2012.

 

Šta mislite, zašto je Demokratska stranka "pohitila" da već koliko danas konstituiše vlast u Beogradu?

Prosto, boji se prostog sabiranja: DS je osvojila 50, naprednjaci 37, koalicija oko Socijalističke partije Srbije 13 mandata, a Demokratska stranka Srbije 10 odbornika. Pređu li socijalisti na drugu stranu reke, džaba Ðilasu njegovih više od 35 procenata dobijenih glasova - zadesila bi ga Pirova, da ne kažem sudbina Tomislava Nikolića iz 2004. i 2008.

Kad treba da se preventivno odobrovolje socijalisti radi nagovora na najvažniju koaliciju, vidimo, može da se ekspresno oformi i vojvođanska vlast, može čak i SPS-u svašta nešto bespotrebno da se ponudi, iako je Pajtić i sam na granici apsolutne većine.

Može i vlast u Beogradu da se konstituiše odmah, "van svake razumne sumnje", a ne kao, pre četiri godine, kada se onaj v.d. Alimpić pola leta, po partijskom zadatku, negde skrivao i otezao sa konstituisanjem gradskog parlamenta, sve dok Tadić nije konačno zavrnuo ruku Dačiću.

Kad je teško, elem - Ðilas ili Pajtić. Kad je teško, mislim - demokratama i onima koji su za njih po svaku cenu i pre nego za demokratiju.

Ali, viđu vraga! Od juče, i najtraženiji koalicioni partner na svetu, a i šire, rečeni Dačić, ima svoga omiljenog plišanog medu, bez koga ne bi da utone u svoj politički san niti da se probudi na državnofunkcionerskoj javi. Njegova omiljena igračka se odaziva na ime mlađani Dinkić, s kojim bi se, izgleda, rado poigrao i Vučić, ali, ako dobro umem da čitam sa Tadićevih usana, biće da se i on, a propo odbačenog plišanog ljubimca, ugrizao za jezik...

Poštovani čitaoci, mislimo li, dakle, posle audijencije trojne socijal-demagoške osovine kod šefa države, na isto: Budući mandatar za sastav vlade Ivica Dačić resore finansija i ekonomije ponuće mr Jorgovanki Tabaković i mr Mlađanu Dinkiću?

Ili će se Boris Tadić, principom naknade pameti, dosetiti da je Dinkićev "plavo-žuti" staž, iako neformalan, ipak, malko duži od Čedomirovog? Živ sam svedok: iz najbližeg Ðinđićevog okruženja nam je (tadašnjim urednicima "Demokratije), s početka građanskih protesta1996, poslat signal da bi tadašnji predsednik DS voleo da javnost upozna mladu ekonomsku nadu Srbije. Mi uradili intervju.

Bio je to mr Mlađan Dinkić, autor, tada još sveže, "Ekonomije destrukcije".

Što reče Balašević: "Princip je isti, sve su ostalo nijanse..." A i mnogoštošta iz iste pesme, takođe je primenjivo u ovoj maloj političkoj skaski.