Malo naksutra
I tome slično

"Danas", 03.04.2012.

 

Pamtim ja i gore stvari. Nakupilo se godina, mislim, višestranačkog hroničarenja.

Pa se sećam kako je, onomad, v.d. šefa države - kad se ono Milošević, 1997, sklanjao na saveznu funkciju - bio i Dragan Jugopetrol Tomić, poznat po tome, što je, za svoga mandata, otkrio fašiste (istraga je i dalje u toku) među studentima koji su demonstrirali protiv tadašnjeg režima.

Čak je i Dragan Maršićanin, potonji prethodnik Milana St. Protića na funkciji Njegove ekselencije u Švajcarskoj, bio v.d. prvog čoveka Srbije, 2004, u interregnumu između otišlog Milana Milutinovića i nadolazećeg Borisa Tadića.

O Nataši v.d. predsednici Mićić, od koje je moj kolega iz nekadašnjih borbi, Miloš Cvetković Cvekla, jednim škljocanjem fotoaparata, izvajao Nikol Kidman, atraktivniju od originala - da i ne zborim. Žena je, metodom slučajnog uzorka, u v.d. stanju obrnula skoro ceo jedan regularan predsednički mandat.

Možda, dakle, od danas, sutra, prekosutra ili, najdocnije, naksutra, v.d. Borisa Tadića ili namesnik mogućeg Tomislava Nikolića postane Slavica Ðukić v.d. Dejanović. Ako sam razumeo ženu, ona, doduše, ima preča posla: nakanila je da sazove parlament sa samo jednom tačkom dnevnog reda (... ko je rekao Kosovo?), ali ne poradi otvaranja tajnih dosijea, kao što bi neko mogao da pomisli, već radi - ukidanje poreza na dečju hranu i opremu.

Ali, kad otadžbina zove, nema tu "ne mogu" ili "neću". Podnese li, elem, predsednik Tadić, do naksutra, tu ostavku, odluku o datumu održavanja predsedničkih izbora, spikerka Narodne skupštine, sada već u funkciji v.d. predsednika Republike Srbije, doneće "u konsultacijama sa svim potencijalnim učesnicima izborne trke, posebno sa liderom Socijalističke partije Srbije Ivicom Dačićem".

Kad se samo setim, kako je, prvih godina 21. veka, na predsedničkim izborima Koštunica ubedljivo pobeđivao, ali mu se nije računalo, jer nije bilo 50 odsto plus jedan izašlih; kako je profesor Mićunović puštan niza vodu od sopstvenih predlagača; kako je, 1997, Šešelj, 1997, razvalio Lilića, pa su mu, u zaustavnom vremenu, podmetnuli Milutinovića... I tome slično.

Ne bude li Tadić, naksutra, saopštio nešto, kao, dobro sam se šalio, ali predsednički izbori biće "malo morgen", dakle, do kraja godine - Dačiću i definitivno upada kašika u med. Konsultacije u vezi s novim mandatarom i komandovanje postizbornim mešetarenjem preuzima Ðukić v.d. Dejanović. Sme li neko da se kladi koje mesto u novoj vladi će tražiti SPS? A ja znam najmanje jednu veliku stranku koja bi mu to i dala!