Koštuničina sajber artiljerija
I tome slično

"Danas", 20.09.2011.

 

Kad nemaš ništa pametno da kažeš - pametniji si kad ćutis.

Evo, i pre koji dan, setio sam se te poslovice. Možda je to do prokletstva kolumnističkog Sizifovog posla uopšte, možda je, pak, falinka do mene lično, ali, čitam, moj "Glas za opoziciju - poen za Tadića", od prošlog utorka, prenela i Nova srpska politička misao (to je onaj sajt koji me, inače, već dve godine uzastopno, uvrštava u pet najboljih srpskih kolumnista), sa sve odreda negativnim komentarima svojih posetilaca.

Vukadinovićevi low profile komentatori i below the line marketing anonimusi, bliski DSS-u, uzeše mi temu iz usta. Jer, taman ja hteo da, a propo, saopštenja DS-a o zavrtanju zlatne ruke Viktora Troickog, preporučim Tadićevim spin-majstorima da su pametniji kad zaćute, tek ono - moram da se branim od sajber brigade Vojislava Koštunice.

Koji računaju da "SNS nema nikakve šanse jer mu je rejting oko osam, a DSS-u već oko 20 odsto"; drugi smatraju da je bitno da Koštunica ima većinu, makar i relativnu, jer će onda lako naći koalicione partnere, dok treći kažu da "dva Vojislava treba da povedu narod u slobodu", iako sam ja, do jutros bio uveren da je ovaj stariji već u, skoro pa, paktu sa Tomom, a protiv radikala.

Za mene, pak, Vukadinovićevi - sve slobodan citat do citata - vele: da sam "Danajac"; biser analitičarDSki; da sam tipičan primer "Borbine" komentatorske škole, mada lakši slučaj, koja se bavi dokazivanjem da je i topla voda - mokra, a vlast, i kad kritikuje, čini to dobronamerno i odmereno; većina se slaže da obmanjujem javno mnenje i perfidno optiram za podršku DS-u; a ima ih i koji u mom prethodnom tekstu vide početak predizbornih vodenica, praznih lupetanja i pravljenja konfuzije među biračima sa krajnjim ciljem da, na kraju krajeva, DS nema alternativu, kako god su loši i koliko god su upropastili sve što su dotakli... I tome slično.

A ja samo napisao da - i ne poričem - SNS plus DSS, a bez SRS (ili kojeg prebega iz vlasti), nije jednako smena sadašnje vlasti. Čak mi se, u prvom trenu, učinilo bilo da je tekst odveć navijački. Na stranu tzv. nacionalne opozicije. No, "počem", iščitalo me drugačije.

A baksuzni Troicki, u subotu - da li naleteo na telohranitelja predsednika Srbije, da li ga oborilo na zemlju, ko će ga znati - nastradao "preskačući ogradu ka tunelu". No, izgleda ne kao kada je onomad nestaško Brega ljosnuo s višnje, već možda, kako se DS kune preko Tvitera, moguće je da uopšte nije ni pao, "već je on zgazio telohranitelja"... Ma svi su u pravu, i novinari očevici koji govore jedno, i štab mudraca DS-a koji tvrdi sasma drugačije, nego - šta će, bre, naš svevideći predsednik u tunelu?! Em, nije dobra metafora, em i nije bila zgoda kao prošle godine kada, posle pobede u finalu Dejvis kupa, više nismo znali da li je pobedio Boris Tadić koji se slikao, mahao i pevao odozdo od mreže, ili neki Ðoković, Troicki, Tipsarević, Zimonjić. Ovaj put brižnom predsedniku je pripalo samo da "oslobodi Troickog, izljubivši ga pritom u znak izvinjenja". Što je vredno, tek, "Plemenitog podviga godine" koji dodeljuje jedan dnevni list. Sva sreća, namestili su mu se odbojkaši - ne znam kako, ali uspelo mu je (i njemu i Cvetkoviću i Ðukić - Dejanovićki) da, odnekle, pošalju pozdravne brzojave šampionima, već tokom Drugog Tijanićevog TV dnevnika. Po prirodi sam radoznao, pa me oduvek zanimalo da li predsednik vikendom personalno stoji u redu u nekoj dežurnoj pošti odakle se šalju telegrami ili to, u njegovo ime, čini Nebojša dr Krstić lično?

Ne znam da li resorni ministar za saobraćaj, infrastrukturu, energetiku i tome slično inženjer Mrkonjić i dalje ne vezuje pojas, kako je svečano obećao prilikom usvajanja Zakona o saobraćaju koji propisuje obavezu vezivanja istog, ali vidim da je opet aktuelan onaj vic (legalan pre donošenja Zakona o zabrani diskiminacije). Plavušu zaustavi policijac i kaže: Pobogu, ženo, prošli ste kroz tri crvena i pregazili tri pešaka! A ona odgovara: A jelte, koliko je dozvoljeno?

Romani i Ani priključila se i Danijela. "Kraljice splavova", pouzdano, ne konzumiraju pivo, jer da piju, već bi čule za "Jelenovu" kampanju: "Kad pijem - ne vozim!"

Pre toga, neki vozač Hitne, koristeći rotaciju gde joj mesto nije, pokosio dvoje staraca.

A onog siromaška navatalo za 5.000 dinara globe jer se od "Eurosalona", desno ka Sajmu, nije na vreme ubacio u srednju traku, već je išao žutom i virtuelno smetao, valjda, taksistima i autobusima. I ja sam, jednom, doduše po starom zakonu, na istom mestu, platio za istu stvar. Zapravo, imao sam alternativu: ili da idem žutom ili da poštujem zakon i direktno uletim u srednju traku i napravim karambol, doduše, sve po zakonu.

Naši državni reprezenti trebalo bi da budu uzori građanima. Ali, nažalost, ne kaže naš narod badava: "S kim si, takav si!"